Feniko – Opinie Klientów

Ocena klientów: 3.1
Ilość ocen: 312

NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE

Okres spłaty

1 - 6 miesięcy
? 7 dni - 6 miesięcy

Maks. pierwsza pożyczka

300 - 3 000 zł

Pierwsza pożyczka gratis

Tak

Czas wypłaty

15 min

CO CHWALĄ KLIENCI

1 pożyczka za darmo
od 20 do 75 lat
pożyczki na raty
pomocna infolinia
WEŹ POŻYCZKĘ

WARUNKI POŻYCZKI

RRSO

0 %

Oprocentowanie

20 %

Sposób weryfikacji

szybki przelew

Metoda wypłaty

przelew, czek GIRO

WYMAGANIA FIRMY

Wymagane konto bankowe

Tak

Wiek pożyczkobiorcy

20 - 75 lat

Zaświadczenie o zarobkach

Nie

Adres e-mail

Tak

JAKIE BAZY SĄ SPRAWDZANE

EUCB

NIE

PWIP

NIE

CRIF

NIE

KBIK

NIE

CCC

NIE

Get Score

NIE

KBIG

NIE

Credit check

NIE

ERIF

NIE

KRD

NIE

ZBP

NIE

BIK

NIE

NIK

NIE

Jakich pożyczek udziela Feniko?

Feniko to kolejna z firm na naszym rynku mająca w swoim portfolio szybkie pożyczki online. Oferuje ona krótkoterminowe chwilówki w wysokości od 300 do 3000 zł. Termin spłaty zależy od wysokości pożyczki – minimalny okres spłaty to 7 dni, a maksymalny aż 6 miesięcy. Firma oferuje więc jeden z najdłuższych terminów spłaty na rynku chwilówek, co chwalą klienci wystawiający Feniko opinie.

Jeśli chodzi o formalności do spełnienia, to nie ma znaczenia, czy jesteś nowym klientem, czy to już Twoja kolejna pożyczka w Feniko. Zasady przyznawania pożyczek online są takie same dla wszystkich. Dodatkowo firma oferuje opcję pierwszej pożyczki za darmo. Dopiero zaciągając kolejną pożyczkę trzeba liczyć się z tym, że kwota do oddania będzie wyższa niż ta, którą otrzymasz.

Oferta Feniko obejmuje również pożyczki ratalne, które można spłacać w wygodnych miesięcznych ratach (od 2 do 6 miesięcy) i inne ciekawe promocje.

Dostępne kwoty pożyczek

  • minimalna kwota pożyczki: 300 zł
  • maksymalna kwota pożyczki: 3 000 zł

Możliwy okres spłaty

  • od: 7 dni
  • do: 6 miesięcy

Promocje

  • „Pierwsza pożyczka za 0”
  • „Masz aż tyle na spłatę”
  • „Chwytaj kody rabatowe”

Jak ubiegać się o chwilówkę w Feniko?

Firma umożliwia zaciągnięcie wygodnej chwilówki przez internet na jasnych zasadach. Aby wziąć pożyczkę online w Feniko należy wykonać jedynie kilka prostych kroków.

  1. Za pomocą klasycznego suwaka ustaw kalkulator pożyczkowy – wybierz kwotę pożyczki oraz okres spłaty. Pamiętaj, że czas, na jaki możesz wziąć chwilówkę zależy od jej wysokości.
  2. Wypełnij formularz na stronie internetowej podając wszystkie informacje niezbędne do udzielenia pożyczki, czyli np.: dane osobowe, numer dowodu osobistego, informacje o zatrudnieniu, informacje o zarobkach, a także dane kontaktowe – numer telefonu komórkowego i adres e-mail. Jeśli to Twoja pierwsza pożyczka online w Feniko, utworzony zostanie dla Ciebie panel klienta, gdzie w wygodny sposób będziesz mógł śledzić informacje o swojej pożyczce.
  3. Poczekaj na weryfikację wniosku i decyzję firmy – w tym czasie trwa dwuetapowa analiza obejmująca m.in. ocenę zdolności kredytowej. Proces ten może zająć do 24 godzin.
  4. Sprawdź informację o rozpatrzeniu wniosku – decyzję otrzymasz za pomocą SMS na podany numer telefonu oraz w wiadomości mailowej, jak również w swoim panelu klienta. Jeśli decyzja będzie pozytywna, otrzymasz również instrukcje dalszego postępowania.
  5. Wyślij przelew weryfikacyjny w wysokości 0.01 zł. Pamiętaj, by wykonać go z tego samego rachunku bankowego, którego numer podałeś we wniosku.
  6. Otrzymaj przelew pieniędzy na konto – przelanie pożyczki w Feniko jest możliwe nawet w 15 minut od zawarcia umowy pożyczki.

Podsumowując, proces ubiegania się o pożyczkę w Feniko nie odbiega od standardów wytyczonych przez konkurencję. Składa się z kilku bardzo prostych etapów i odbywa się w całości przez internet.

Jakie warunki należy spełnić by otrzymać pożyczkę?

Aby otrzymać chwilówkę w Feniko trzeba spełnić standardowe warunki, czyli posiadać:

  • dowód osobisty – jego numer jest potrzebny do uzupełnienia wniosku;
  • adres zameldowania oraz zamieszkania na terenie Polski;
  • odpowiedni wiek – chwilówki Feniko są dostępne dla osób od 20 do 70 lat;
  • udokumentowane źródło dochodu – może to być umowa o pracę, umowa zlecenie, umowa o dzieło, emerytura czy renta, a także świadczenie przedemerytalne;
  • ważny numer telefonu komórkowego – należy podać go we wniosku o pożyczkę;
  • własny rachunek bankowy – konto bankowe podane we wniosku musi należeć do osoby wnioskującej o chwilówkę;
  • pełną zdolność do czynności prawnych – czyli zdolność do samodzielnego działania we własnym imieniu, która przysługuje wszystkim osobom po ukończeniu 18 roku życia, o ile nie zostały jej pozbawione na mocy orzeczenia sądowego.

Jakie bazy są sprawdzane?

Częścią procesu sprawdzania wniosku o pożyczkę w Feniko jest weryfikacja w bazach dłużników. Choć w samym formularzu nie trzeba podawać, czy pożyczkobiorca znajduje się w jakichkolwiek rejestrach dłużników, to firma sprawdza je w celu oceny ryzyka kredytowego.

Czy Feniko sprawdza KRD? Według opinii klientów dane z Krajowego Rejestru dłużników są sprawdzane. To jeden z najpopularniejszych rejestrów weryfikowanych przez firmy udzielające pożyczek, zatem to właśnie sprawdzenie obecności w KRD jest najbardziej prawdopodobne.

Feniko weryfikuje również BIK, czyli Biuro Informacji Kredytowej. To rejestr wykorzystywany głównie przez banki i firmy działające na licencji banków, choć też instytucje i firmy pożyczkowe. Sprawdzanie pod kątem wpisów w BIK to dość popularny sposób weryfikacji osób ubiegających się o pożyczkę.

BIG i ERIF jako rejestry weryfikujące wiarygodność pożyczkobiorcy stosowane są przez wielu starszych konkurentów Feniko, takich jak chociażby NetCredit czy Wonga. O takiej weryfikacji klient jest informowany już na etapie wniosku poprzez zapis w umowie lub poprzez prośbę o wyrażenie zgody na taką weryfikację. W przypadku Feniko nie mamy do czynienia z żadną z tych form informacji. Weryfikacja taka prawdopodobnie może nastąpić w formie kontaktu konsultanta z pożyczkobiorcą.

Darmowa pierwsza pożyczka online w Feniko

Wiele firm na rynku kusi swoich klientów reklamami bezpłatnych pierwszych pożyczek. Feniko także oferuje możliwość otrzymania pierwszej pożyczki za darmo. Maksymalna kwota takiej chwilówki to 3 000 zł, a termin spłaty 30 dni. Wówczas rzeczywista roczna stopa oprocentowania rrso wynosi 0%, a całkowita kwota pożyczki do spłaty jest równa otrzymanej kwocie. Oczywiście wszystko to pod warunkiem, że spłaci się pożyczkę Feniko w terminie.

Biorąc kolejne pożyczki trzeba mieć na uwadze koszty dodatkowe – obciążenia, jakie należy uwzględnić oprócz samej pożyczanej kwoty, to prowizja i planowane odsetki. Są one przeliczane na bieżąco i widoczne przy wybieraniu interesującej nas opcji pożyczki w kalkulatorze. W sposób bardzo przejrzysty otrzymujemy natychmiast informację, ile wynosi całkowita kwota do spłaty.

Co jeśli nie spłacę chwilówki Feniko w terminie?

Wiele firm wychodząc naprzeciw potrzebom klientów, oferuje możliwości płatnego przedłużenia terminu płatności. Feniko nie posiada w ofercie możliwości przedłużenia czasu spłaty zaciągniętej pożyczki. W przypadku braku spłaty pożyczki w wyznaczonym terminie trzeba liczyć z tym, że firma zacznie naliczać odsetki. Dalszym krokiem jest podjęcie czynności windykacyjnych.

Warunki takie skłaniają do dokładnego przemyślenia całkowitej kwoty branej pożyczki i unikania nieterminowej spłaty.

Nasza opinia o Feniko

Pozytywne opinie o Feniko wskazują przede wszystkim:

  • prostą procedurę uzyskania pożyczki online,
  • pożyczki ratalne – możliwość rozłożenia spłaty nawet na 6 miesięcy,
  • dostępność pierwszej pożyczki za darmo aż do 3 000 zł,
  • sprawny kontakt z firmą – pożyczkodawca oferuje infolinię dostępną od godziny 8:00 do 18:00.

Kontakt z Feniko

Dokładna nazwaFeniko Finanse Sp. z o. o.
Siedziba firmyul. Towarowa 23, Tychy
E-mailkontakt@feniko.pl
WWWwww.feniko.pl
Telefon604 950 095
Godziny pracy Pn.-Pt.08:00 – 18:00
Godziny pracy Sb.-Nd.Nie pracuje
NIP6462973881
REGON381629139
KRS0000752082

3.1/5 - (312 votes)
Komentarze
DODAJ KOMENTARZ DO ARTYKUŁU:

  • p
    pawelkawka
    01.04.2017, 18:41

    Mam wrazenie, że te negatywne opinie są od ludzi, którzy mają problem ze spłatą i chcą się zemścić... Ja brałem dwa razy w feniko i nie miałem żadnych problemów. Moim zdaniem to uczciwa firma, polecam ;)

  • D
    Dora
    27.04.2017, 11:39

    Do Asia co ty za bzdury piszesz że masz wpisy w bazach i ci dali bzdury piszesz córka chciała wziąć 150 zł i jej nie dali bo wpisy a może jesteś pracownikiem tej firmy bo pomału czas ich mija

  • f
    fika
    09.05.2017, 18:59

    U mnie w pracy nie byli, ale z tą weryfikacją to jakaś porażka, Przelewam już czwarty raz 0,01 i cały czas informacja, że weryfikacja nieprawidłowa. Przelew jest automatyczny przez przelewy 24 a oni go ciągle nie widzą. Czekam już piąty dzień i dalej nie wiem co z tego będzie. Nie polecam.

  • o
    olkacherio
    16.05.2017, 14:27

    To najwidoczniej coś niepoprawnie robicie, bo ja przelałam grosz weryfikacyjny i od razu miałam przelew :)

  • A
    Asia
    17.05.2017, 14:14

    Dora, nie nie jestem ich pracownikiem. Owszem, widnieje w bazach za stare czasy i jestem tego pewna bo w innych parabankach mam wszedzie odmowy. Zawnioskowalam 1 raz o 300zl i dostalam, nastepna dostalam o 100 zl wieksza. Splacam na czas i nigdy nie mam problemu z kolejna. Z tym ze moje wpisy sa na male kwoty. Wiec moze przymykaja oko widzac dochod. Raz zdarzylo mi sie, ze przelew sie zawiesil i nie wyszedl. Przyjechal do mnie windykator terenowy, sprawe wyjasnilismy i po krzyku. A ludzie ktorzy tu pisza moze i maja w swoich miastach jakies gorsze oddzialy i ludzi w nich pracujacych- nie mnie oceniac, albo najzwyczajniej wzieli, nie placa i teraz sie wyzywaja. A co do baz- mysle ze to loteria. Mam swoje 3miejsca gdzie zawsze dostaje,a w innych nigdy.

  • m
    mała
    29.05.2017, 08:48

    do Asia: mam pytanie, kto oprócz Feniko daje przy wpisach w bazach? (mam bazy a potrzebuję...) dzięki za podpowiedź

  • A
    Asia
    03.06.2017, 01:19

    do Mała: to czemu nie weźmiesz w Feniko? Tutaj masz największe szanse i to uczciwa firma, nie będziesz miała z nimi problemów

  • A
    Asia
    08.06.2017, 10:31

    Feniko, Pandamoney, Aasa Kredyt, Getbucks ;)

  • O
    Olga
    03.07.2017, 21:15

    Jestem przekonana, że to ściema z tym, że proszą o zaświadczenie o dochodach. Moje nie są zbyt wysokie i jakoś dostałam 1000 zł pożyczki

  • j
    jaaa
    10.07.2017, 23:46

    czy wiecie jak anulować u nich wniosek?

  • f
    franko
    04.08.2017, 19:38

    Pożyczka jak pożyczka, biorę już kolejną, ale bez przerwy mam problem z opłatą weryfikacyjną 0,01 gr. Jak robię przelew to za każdym razem system nie może zweryfikować i to przelewy 24. Zamiast otrzymać pożyczkę tak jak piszą szybko i solidnie dostaję ją po 5 dniach. To bardzo denerwujące. Teraz właśnie też czekam.

  • O
    Olo
    12.08.2017, 22:29

    Co trzeba wpisać w tytule przelewu weryfikacyjnego? Bo mnie nie kieruję wogole na przelewy24 :/

  • A
    Arek
    06.09.2017, 12:34

    Złożyłem wniosek i cisza za 2 dni wpada jakiś gość do pracy i wypytuje się u szefa czy ja tu pracuje bo chcę u nich pożyczyć 1000 zł. Masakra zero dyskrecji. Nigdy więcej. Wszyscy w zakładzie wiedzą że pożyczyłem 1000 zł w parabanku

  • K
    Kola
    11.10.2017, 23:37

    Mam nadzieje, że zanim ktoś weźmie u nich pożyczkę przeczyta te wszystkie komentarze, które są prawdą niestety. Robią przypal w pracy, dodatkowo mają w umówię, że jak nie zaplacisz raty to przyjdą nawet tam (uwaga jest to w umówię, nie wiem czy to w ogóle jest zgodne z prawem i można to pewnie podważyć ) . Najśmieszniejsze jest to, ze nie wysyłają żadnych powiadomień , ani o zbliżającym się terminie, ani o opóźnieniu . Bardziej opłaca się im przyjść (chore?!) . Domyślam się, ze tak działa ta firma, ze człowiek sie wystraszy i zapłaci, ale następnym razem tam pożyczki raczej nie weźmie. Logujesz sie na stronę i żadnych informacji o odsetkach po prostu żadnych . Ja rozumiem, ze raty trzeba płacić, ale małe opoznienie nie jest chyba powodem do takich"wizyt" . Ta pożyczka to ostateczność, bo daja nawet kasę tym w KRD, ale serio nie radzę.

  • M
    Marcel
    12.10.2017, 02:48

    Piszecie, że nękają, są wulgarni wypytują i rozpowiadają na lewo i prawo o zaciągniętej pożyczce co drugi wpis to czytam; Ludziska ogarnijcie się! Przecież nasze polskie prawo, kodeks karny jasno określa takie jazdy o których piszecie. Firma taka oczywiście może korzystać z każdej formy kontaktu z nami (list, mail, tel, sms bądź wizyta) lecz niema takiego prawa czynności tych wykonywać w sposób uporczywy, zgodnie z artykułem 190a kodeksu karnego forma takiego nękania która destabilizuje stan nerwowy i uwłacza godność podlega karze do 3lat więzienia! Ponadto mogą odwiedzić nas w miejscu pracy, ale jedynie w celu spotkania się z pożyczkobiorcą z zachowaniem pelnej dyskrecji, ponieważ każda firma udzielająca pożyczek ( bank, parabank bądź inaczej zdefiniowana firma) objęta jest tajemnicą bankową bez żadnego wyjątku. W związku z tą tajemnicą bankową którą określa polskie prawo firmy takie nie mają prawa gdziekolwiek i kogokolwiek informować o podpisanej umowie, zaległościach itp. ponieważ przy złamaniu tajemnicy bankowej możecie wszcząć postępowanie karne wobec firmy ale również wobec osoby ktora taką tajemnice łamie. Prawo to tyczy się również wobec firm windykacyjnych. Dodam jeszcze że żadna taka instytucja nie może robić wywiadów ( w pracy, chodzenie do sąsiadów itp) w celu oszacowania naszej majętności prawo takie ma jedynie sąd oraz komornik który posiada orzeczenie sądowe. Ale się rozpisałem :-P pamiętajcie żeby w momencie gdy niszczą nasz wizerunek w pracy nachalnie walą w drzwi, dzwonią i wypytują sąsiadów zadzwonić do firmy i w sposób kulturalny powiedzieć że jeżeli taka sytuacja się powtórzy wszczęte wobec firmy będzie postępowanie karne ( z różnych artykułów kodeksu) oraz poinformować że osoby, które zaistniałą sytuację słyszaly i widziały bądź zostaly bezpośrednio poinformowane zdeklarowane są poświadczyć w sądzie, można też dodać że będziecie wnioskować o odszkodowanie, które zrekompensuje wasz dyskomfort psychiczny, zniesławienie, nerwicę, uczucie destabilizacji w społeczeństwie oraz obawę przed utraceniem pracy. najlepiej nagrywać rozmowę (oczywiście musicie poinformować że jest nagrywana) oczywiście nikogo nie zwalnia to (poprzez takie możliwości prawne ) z konieczności spłacenia należności wobec takich firm wynikającej z podpisanej umowy, ale szacunek, zachowanie tajemnicy bankowej i nieobdzieranie nas z godności w oczach ludzi należy nam się a przestrzegać prawa muszą wszystkie banki i firmy. :-)

  • a
    aga
    12.10.2017, 15:51

    uwaga na ta firmę złożyłam wniosek i gość przyszedł do firmy bez uprzedzenia mało tego szefa pytał czy może ze mną porozmawiać i przedstawił się ze jest od chwilowek, skandaliczne zachowanie zaraz zrezygnowałam, brak szacunku do klienta, wszystkich ostrzegam nie bierzcie tam kredytów i jeszcze dodam że chodziło tylko o 900 zl, żenujące!!!!

  • K
    Kk
    13.10.2017, 09:43

    Feniks to nic innego jak KREDYTY-CHWILÓWKI, mogą "pochwalić" się naganną opinią w społeczeństwie, dzień opóźnienia w spłacie i nachodzą człowieka w pracy, windykatorzy grożą i są bardzo opryskliwi, niewyrozumiali... NIE POLECAM!

  • m
    mirkoel
    14.10.2017, 01:02

    no coż, ja akurat zdecydowanie polecam feniko.

  • p
    polecam_feniko
    17.10.2017, 16:46

    nikt nie nawiedzał mnie ani w domu, ani w miejscu zatrudnienia, stąd też moje pełne zadowolenie z usług tej firmy :) ja polecam bardzo.

  • E
    Ewcia
    23.10.2017, 16:11

    Potrzebowałam na szybko gotówki, trafiłam na Feniko. Nie miałam żadnych problemów z weryfikacją. Gotówka szybko wpłyneła na moje konto. Własnie spłaciłam ostatnią rate. Jeśli bede potrzebowala szybkiej pożyczki to na pewno skorzystam jeszcze raz z ich usługi.

  • S
    Sandi
    24.10.2017, 10:36

    Jeśli pożyczka to tylko w Feniko. Przebiegła sprawnie i nie było żadnych problemów z weryfikacją, czego obawiałam się najbardziej.

  • R
    Radek
    26.10.2017, 14:20

    Spłacam drugą chwilówkę, czytelne i jasne warunki pożyczki. Profesjonalna obsługa.

  • P
    Paulina
    27.10.2017, 11:42

    Firma spełnia moje oczekiwania. Weryfikaja naprawde szybka.

  • E
    Edyta
    27.10.2017, 23:06

    Nie miałam żadnych problemów z tą firmą. Mój brat również korzystał z ich usługi i oboje możemy polecic Feniko.

  • M
    Miś
    29.11.2017, 12:47

    Żenada. 24-godzinna weryfikacja na pożyczkę 300 zl. Przesyłanie wszystkich dokumentów dochodowych. Pozorna wola pomocy. I odmowa.

  • M
    Mikołaj
    20.12.2017, 07:57

    Piszcie sobie tutaj co chcecie. Sam jestem zdania,że feniko wcale nie jest taką dobrą firmą jak tutaj twierdzicie. Po pierwsze jest drogo i znajdzie się o wiele tańsza firma. Po drugie grzebią się z przelewem Raz brałem tam pożyczkę czekałem prawie 3 dni na przelew i dziękuję. Jakbym chciał tyle czekać to wziąłbym pożyczke w banku Poza tym nie mogłęm się dogadac z konsultantem.

  • D
    DZIEC
    16.04.2019, 08:09

    Kiepsko. Firma nie chciała mi dać pożyczki i to bez podania powodu (dzwoniłem ale po prostu słyszałem ciągle że po prostu nie mam zdolności kredytowej a to nie jest wytłumaczenie). , nigdzie nie figuruje jako dłużnik, nie mam wpisów w bik ale w tej firmie dostałem odmowę natychmiastowo. Mogę się domyślac jedynie, że coś było nie tak z danymi osobowymi. Polecam za to firmę lendon oraz moneyman. Widocznie te firmy problemu nie miały i dostałem u nich pozyczkę od razu.

  • j
    jena
    23.04.2019, 08:23

    Wygodne procedury załatwiania formalności i bardzo dobry kontakt z pracownikami firmy, którzy wykazują się pełnym profesjonalizmem.

  • H
    Hendrik
    25.04.2019, 07:49

    Jeśli porównacie tę firmę z innymi pozyczkami to okaże się, ze jest to jedna z lepszych ofert. Dziwię się w sumie, ze firma nie jest w czołówce na stronie.

  • S
    SzybkiJoe
    01.08.2021, 19:58

    Dziękuję Feniko za szybka wypłatę, pomogli w trudnej sutuacji