Feniko

Feniko 2.79/5 (55.87%) 92 głosów


Dane adresowe firmy Feniko

miniatura Feniko
Dokładna nazwa firmy: Nummus Finanse Spl. z o.o.
Siedziba firmy: ul. Fabryczna 5, 43–100 Tychy
Kontakt telefoniczny: 801 00 50 22
e-mail: kontakt@feniko.pl
Strona Internetowa: www.feniko.pl
Godziny pracy firmy: Pn.-Pt. 08:00 - 18:00
NIP: 646-293-41-77
REGON: 243587103
KRS: 516793

Jak wyglądają pożyczki chwilówki Feniko?

Feniko to kolejna z firm na naszym rynku oferująca pożyczki przez Internet. Oferuje ona  pożyczkę w wysokości  od 300 do 1000 zł. Okres spłaty zależy od wysokości pożyczki i waha się od 4 aż do 6 miesięcy. Jest to zatem obecnie jeden z najdłuższych terminów płatności na rynku chwilówek.  Przy pożyczce nie ma też znaczenia, czy jesteś klientem po raz pierwszy, czy to już Twoja kolejna pożyczka. Warunki są takie same dla wszystkich.  Niestety nie ma możliwości wzięcia bezpłatnej pożyczki.  Nawet przy wyborze najniższej możliwej kwoty pożyczki i najkrótszego czasu spłaty musimy liczyć się z tym, że kwota do oddania będzie wyższa niż nasza pożyczka.

Jak się ubiegać o chwilówkę w Feniko?

Za pomocą klasycznego suwaka należy wybrać kwotę pożyczki . Możliwości wyboru czasu spłacania zależna jest od wysokości  pożyczki. Krok następny to wypełnianie  formularza. Formularz zawiera wszystko to, co niezbędne do udzielenia pożyczki, czyli np.:

  • dane osobowe,
  • czy informacje o zatrudnieniu,
  • informacje o zarobkach.

Bardzo ważne jest podanie prawidłowego numeru telefonu oraz adresu mailowego, gdyż będą one weryfikowane poprzez wysłanie specjalnego kodu. Dane zostają poddane dwuetapowej analizie obejmującej między innymi ocenę ryzyka.  W przypadku pozytywnego rozpatrzenia  na wcześniej zweryfikowany adres e-mail oraz numer tel. otrzymujemy instrukcję dalszego postępowania. Proces kończy wysłanie przelewu weryfikacyjnego w wysokości  0.01 zł. Później wystarczy czekać na pieniądze.

Czy Feniko weryfikuje BIK?

Sprawdzenie pod kątem wpisu w  BIK to dość popularny sposób weryfikacji ubiegających się o pożyczkę.  Na etapie składania wniosku, Feniko nie wymaga wyrażania zgody na sprawdzanie w jakichkolwiek rejestrach.  BIK jest rejestrem wykorzystywanym głównie przez banki i firmy działające na licencji banków.  Prawdopodobnie w przypadku Feniko rejestr BIK nie jest weryfikowany.

Czy Feniko sprawdza KRD?

Feniko  jako część procesu weryfikacji podaje ocenę ryzyka kredytowego. O ile przy początkowych formularzach nie wymaga podawania, czy pożyczkobiorca znajduje się w jakichkolwiek rejestrach dłużników, można domniemywać, że właśnie pod tym kątem będzie sprawdzana nasza aplikacja o pożyczkę. KRD to jeden z najpopularniejszych rejestrów sprawdzanych przez firmy udzielające pożyczek,  zatem to właśnie KRD jest najbardziej prawdopodobnym rejestrem jeśli chodzi o weryfikację pożyczkobiorcy.

Czy Feniko sprawdza BIG i ERIF?

BIG i ERIF jako rejestry weryfikujące wiarygodność pożyczkobiorcy stosowane są przez wielu starszych konkurentów Feniko, takich jak chociażby NetCredit czy Wonga. O takiej weryfikacji klient jest informowany już na etapie wniosku poprzez zapis w umowie lub poprzez prośbę o wyrażenie zgody na taką weryfikację. W przypadku Feniko nie mamy do czynienia z żadną z tych form informacji. Weryfikacja taka prawdopodobnie może nastąpić w formie kontaktu konsultanta z pożyczkobiorcą.

Pożyczka za darmo Feniko

Wiele firm na rynku kusi swoich klientów reklamami bezpłatnych pierwszych pożyczek.  Niestety Feniko  nie oferuje możliwości darmowej pożyczki.  Koszty dodatkowe jakie należy uwzględnić oprócz wartości  samej pożyczki, to prowizja i planowane odsetki. Jednak nie ma się czego obawiać, nie są to żadne ukryte koszty.  Są one przeliczane od razu i widoczne przy wybieraniu interesującej nas opcji suwakiem. W sposób bardzo przejrzysty otrzymujemy natychmiast informację o rzeczywistej kwocie do spłaty.

Jak przebiega proces ubiegania się o pożyczkę w Feniko?

Mimo, iż Feniko jest stosunkowo świeżym pożyczkodawcą na rynku pożyczek,  proces ubiegania się o pożyczkę nie odbiega od standardów wytyczonych przez starszą konkurencję. Składa się z kilku bardzo prostych etapów :

  • określenie kwoty pożyczki oraz czasu spłaty za pomocą suwaka,
  • wypełnienie formularza zawierającego miedzy innymi dane osobowe, czy informacje o zatrudnieniu,
  • dwuetapowa analiza m.in. ryzyka kredytowego (proces  trwa do 24 godzin),
  • potwierdzenie drogą mailową wraz z danymi do przelewu weryfikacyjnego,
  • odnotowanie opłaty weryfikacyjnej i przelew środków pożyczki.

Co jak nie spłacę pożyczki chwilówki Feniko?

Wiele firm wychodząc naprzeciw potrzebom klientów oferuje możliwości płatnego przedłużenia terminu płatności. Feniko nie posiada w ofercie możliwości przedłużenia czasu spłaty zaciągniętej pożyczki. W przypadku przekroczenia czasu spłaty pożyczkobiorca musi się liczyć z następującymi konsekwencjami:

  • naliczenie odsetek
  • podjęcie czynności windykacyjnych  (pożyczkobiorca jest uprawniony do zwrotu  pożyczki również Przedstawicielowi Pośrednika)

Warunki takie skłaniają do dokładnego przemyślenia wysokości pożyczki.

Opinie o pożyczkach chwilówkach w Feniko

Autor: Ania

Pożyczki Nobiles to nic innego jak znana firma z tych czyli Kredyty Chwilówki Pośrednictwo Finansowe mające biura w całej Polsce. Czerwone fiaty, które jeżdżą parami po miastach z reklamami na dachu.

27.01.2016
Autor: Anita

Złożyłam wniosek o pożyczkę. Zadzwonił jakiś Pan z tej firmy i zapytał jak się możemy umówić na weryfikację. Zapytałam jakby miało to wyglądać. Mam własną działalność gospodarczą, Pan poinformował mnie, że przyjedzie na miejsce prowadzenia działalności (nawet nie potrafił wymówić nazwy ulicy - Okszowska) i mam przygotować: pieczątkę, umowy z kontrahentami, faktury, wizytówkę (jak jest), jakieś ulotki, wpis do ewidencji i dalej szczerze mówiąc nie słuchałam bo jakbym chciała bawić się w zbieranie dokumentów to poszłabym do banku i złożyła wniosek o pożyczkę, ale mi zależało na czasie. Poza tym moja działalność prowadzona jest 70 km od miejsca zamieszkania i nie jestem tam codzienne, a wszystkie dokumenty są u księgowej. Więc nie wygląda to wcale tak jak jest napisane. Zapomnieli dodać o wizytach w domu czy miejscu zamieszkania. Porażka. Nie polecam.

16.03.2016
Autor: Klaudia

Feniko.pl baz nie sprawdza, jednak piszą ze weryfikacja trwa do 24h po upływie tego terminu zadzwonił jakiś gość, pytał o dokładne miejsce pracy, kiedy będę w pracy itp. Podejrzewam, że nachodzą w miejscu pracy i robią siare. Szkoda nerwów na marne grosze.

17.03.2016

Vivus - szybka chwilówka

Do 1600 zł przez Internet

Zobacz ofertę

Pożyczka chwilówka NetCredit

Od 150 zł do 1500 zł w 15 minut

Udzielana online za darmo

Promocja SohoCredit

Kredyty do 1000 zł

Nie czekaj

Autor: Pol

Zero dyskrecji, wymogi jak w banku i multi-weryfikacje - tylko dla desperatów!

24.03.2016
Autor: qwqw

Nachodzą miejsce pracy i wszystko sprawdzają! Dno, zero i wstyd.

29.03.2016
Autor: Aga

Beznadziejni byli u mnie w firmie! Tylko wstydu robią bo pracodawca nie musi wiedzieć o moich problemach.

30.03.2016
Autor: Ann

Dokładnie, potwierdzam wszystkie opinie wyżej. Najpierw dzwonili do mnie do pracy, 2 razy, bo nie mogli zastać szefowej, w końcu się dodzwonili, szefowa potwierdziła zatrudnienie, ale to im nie wystarczyło i przyszedł jakiś pośrednik do pracy... tym sposobem wszyscy wiedzą w pracy, że chciałam wziąć kredyt, a jeszcze poszła plotka, że komornik mnie szukał... masakra. A pożyczka wynosiła 1000 zł. Nawet przy kredytach mieszkaniowych na kilkaset tysięcy banki nie robią takiej weryfikacji. Nigdy więcej nie zdecyduję się na tę firmę. Chwilówka w moim mniemaniu oznacza szybki i bezproblemowy proces otrzymania pożyczki, za to naliczają sobie wysokie opłaty. W tym wypadku proces u mnie trwał 4 dni... Są firmy, gdzie naprawdę można otrzymać pożyczkę wciągu godziny. W tym wypadku mnie skusiła możliwość spłaty w 4 ratach co miesiąc, ale gdybym wiedziała jak to wygląda, nigdy bym się nie zdecydowała.

19.04.2016
Autor: zielony

A u mnie w pracy nie byli, nawet do mnie nie zadzwonili w celu weryfikacji, wniosek wysłałem rano, koło 15 otrzymałem pozytywną odpowiedź, przelew na jeden gr. i następnego dnia kasa była na koncie. Więc nie było żadnej siary.

19.04.2016
Autor: Anna

Ja u nich też wzięłam i oczywiście przyszedł pan do domu dlaczego nie spłaciłam raty w terminie, a zalegałam 1 dzień i nie zdążyło się zaksięgować. Firmy nie polecam, nadchodzą w domu i jeszcze pan mi wciska kit, że wysłali zawiadomienie, a ja nic nie dostałam. Jak miałam dostać w ciągu 1 dnia. Space ich i jak najdalej od tej firmy ino wstyd przed sąsiadami. Nie polecam!

28.04.2016
Autor: jaco

Potwierdzam opinie ...złożyłem wniosek i zanim otrzymałem odpowiedź o decyzji to w firmie zjawił się Pan który poinformował wszystkich ze złożyłem wniosek ... ..masakra chamstwo ..odradzam ...

10.05.2016
Autor: czarownica

Dziwne te wasze wypowiedzi, chyba konkurencja działa. Ja złożyłam wniosek, opłaciłam grosz, potem jeden telefon z firmy i na drugi dzień kasa na koncie. Spłacam miesięcznie. Nieraz się spóźnia bo zapomina dzwonią do mnie i już. Nigdy nikt nie był w domu ani w pracy.
Konkurencja pisze posty negatywne.

28.05.2016
Autor: gość

Istna porażka. Dostali wszystkie dokumenty, w tym wpływy na konto wyngrodzenia i przesłali mi umowę na 300 zł ze spłatą na 4 raty. Wnioskowałem na 1000 zł. Za chwilę dzwoni facet i pyta o nr tel. do pracodawcy w celu weryfikacji zatrudnienia i pyta czy jestem teraz w pracy. Zero dyskrecji, nie polecam.

02.06.2016
Autor: Dorcia

No potwierdzam - też złożyłam wniosek i Pan przyszedł do mnie do pracy i na głos pytał mnie czy dalej jestem zainteresowana ich pożyczka i czy mam umowę o pracę. Wstyd jak nie wiem co.

10.06.2016
Autor: Gość

Czyste oszustwo. Prosiłam o 1000 zł Okazało się że po niespełna godzinie proszono mnie o dodatkowe informacje o moich dochodach. Po niespełna drugiej godzinie zaproponowano mi 300 zł na 4 m-ce. Po co ta cała szopka?

15.06.2016
Autor: marg

Jak na razie jestem zadowolona, szybki telefon weryfikacyjny po przelaniu 1gr, oby dzisiaj pieniądze weszły na konto bo jestem bez leków.

07.07.2016
Autor: jaka

Potwierdzam, masakra. Złożyłam wniosek dzwonili do pracy by potwierdzić zatrudnienie, akurat nie mogli zastać księgowej bo ona rożnie pracuje. Nagle w drzwiach pojawił się napakowany koleś i mówi o weryfikacji, całe szczęście że byłam na miejscu. Odrazu zadzowniłam na infolinię by anulowali wniosek, oczywiście pytam się czy na adres zameldowania też pojadą - nie było jeszzce takiej decyzji. Więc powiedziałam żeby anulowali wniosek i nie weryfikowali miejsca zamieszkania bo się najadłam wstydu.

19.07.2016
Autor: zła

Wystarczy jeden dzień i na drugi dzień bardzo nie przyjemny facet dobija się do drzwi nawet nie puka tylko się dobija i upomina się dlaczego nie wpłacona rata. koszmar

25.07.2016
Autor: Beatriz

Większość wypowiedzi jest prawdziwa odnośnie weryfikacji. Swięta prawda, że chodzą do miejsca pracy. W moim przypadku przyszedł Pan z wielką aktówką i nie bacząć na ludzi pyta ostentacyjnie czy taka a taka tutaj pracuje i kiedy będzie w pracy. Żenada, porażka i zero dyskrecji. Zdecydowanie nie polecam. Swoją pożyczkę spłaciłam wcześniej i nie ma mowy o zwrotach kosztów...a całe 4 raty spłaciłam po 1,5 tyg od wzięcia pożyczki.

03.10.2016
Autor: julek

No ale to wadomo, że muszą jakoś zweryfikować (przy takim typie pożyczek) czy oddasz im, jesli nie weryfikują w inny sposób to idą do pracy- ja np. zostałem o tym poinformowany

10.11.2016
Autor: hakuna

Brałem kredyt. Bardzo dobra dyskrecja

22.11.2016
Autor: rahfalski

Nie rozumiem ludzi, którzy podejmują decyzję o wzięciu pożyczki i podpisali umowę, a później dziwią się, że trzeba to spłacić. Jak dla mnie feniko jest ok. Uratowało mi kilka razy parę spraw

24.11.2016
Autor: Magi

Ja również nie polecam.

25.11.2016
Autor: Rafał

Potwierdzam chodzą do pracodawcy WSTYD tylko

27.11.2016
Autor: Prawda

"1.WYSŁANIE WNIOSKU, 2.ANALIZA, 3.POTWIERDZENIE, 4.URUCHOMIENIE POŻYCZKI
Teraz, gdy wiesz już jak to działa, przejdź do składania wniosku i przekonaj się, jakie to proste." Szkoda tylko, że nic nie napiszecie, że nachodzicie firmy. Tak, ze jak ktoś nie chce niespodzianki to proszę uważać. Swoją drogą to jest oszustwo bo nie ma o tym nawet wzmianki.

01.12.2016
Dodaj opinię
Wyślij
Wyślij
Przeczytaj poprzedni wpis:
SMS365

Regita Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Warszawie wpisana do Sądu Rejonowego dla m.st. Warszawa XII Wydział Gospodarczy Krajowego...

Zamknij