Feniko

Feniko 2.86/5 (57.20%) 100 głosów


Dane adresowe firmy Feniko

miniatura Feniko
Dokładna nazwa firmy: Nummus Finanse Spl. z o.o.
Siedziba firmy: ul. Fabryczna 5, 43–100 Tychy
Kontakt telefoniczny: 801 00 50 22
e-mail: kontakt@feniko.pl
Strona Internetowa: www.feniko.pl
Godziny pracy firmy: Pn.-Pt. 08:00 - 18:00
NIP: 646-293-41-77
REGON: 243587103
KRS: 516793

Jak wyglądają pożyczki chwilówki Feniko?

Feniko to kolejna z firm na naszym rynku oferująca pożyczki przez Internet. Oferuje ona  pożyczkę w wysokości  od 300 do 1000 zł. Okres spłaty zależy od wysokości pożyczki i waha się od 4 aż do 6 miesięcy. Jest to zatem obecnie jeden z najdłuższych terminów płatności na rynku chwilówek.  Przy pożyczce nie ma też znaczenia, czy jesteś klientem po raz pierwszy, czy to już Twoja kolejna pożyczka. Warunki są takie same dla wszystkich.  Niestety nie ma możliwości wzięcia bezpłatnej pożyczki.  Nawet przy wyborze najniższej możliwej kwoty pożyczki i najkrótszego czasu spłaty musimy liczyć się z tym, że kwota do oddania będzie wyższa niż nasza pożyczka.

Jak się ubiegać o chwilówkę w Feniko?

Za pomocą klasycznego suwaka należy wybrać kwotę pożyczki . Możliwości wyboru czasu spłacania zależna jest od wysokości  pożyczki. Krok następny to wypełnianie  formularza. Formularz zawiera wszystko to, co niezbędne do udzielenia pożyczki, czyli np.:

  • dane osobowe,
  • czy informacje o zatrudnieniu,
  • informacje o zarobkach.

Bardzo ważne jest podanie prawidłowego numeru telefonu oraz adresu mailowego, gdyż będą one weryfikowane poprzez wysłanie specjalnego kodu. Dane zostają poddane dwuetapowej analizie obejmującej między innymi ocenę ryzyka.  W przypadku pozytywnego rozpatrzenia  na wcześniej zweryfikowany adres e-mail oraz numer tel. otrzymujemy instrukcję dalszego postępowania. Proces kończy wysłanie przelewu weryfikacyjnego w wysokości  0.01 zł. Później wystarczy czekać na pieniądze.

Czy Feniko weryfikuje BIK?

Sprawdzenie pod kątem wpisu w  BIK to dość popularny sposób weryfikacji ubiegających się o pożyczkę.  Na etapie składania wniosku, Feniko nie wymaga wyrażania zgody na sprawdzanie w jakichkolwiek rejestrach.  BIK jest rejestrem wykorzystywanym głównie przez banki i firmy działające na licencji banków.  Prawdopodobnie w przypadku Feniko rejestr BIK nie jest weryfikowany.

Czy Feniko sprawdza KRD?

Feniko  jako część procesu weryfikacji podaje ocenę ryzyka kredytowego. O ile przy początkowych formularzach nie wymaga podawania, czy pożyczkobiorca znajduje się w jakichkolwiek rejestrach dłużników, można domniemywać, że właśnie pod tym kątem będzie sprawdzana nasza aplikacja o pożyczkę. KRD to jeden z najpopularniejszych rejestrów sprawdzanych przez firmy udzielające pożyczek,  zatem to właśnie KRD jest najbardziej prawdopodobnym rejestrem jeśli chodzi o weryfikację pożyczkobiorcy.

Czy Feniko sprawdza BIG i ERIF?

BIG i ERIF jako rejestry weryfikujące wiarygodność pożyczkobiorcy stosowane są przez wielu starszych konkurentów Feniko, takich jak chociażby NetCredit czy Wonga. O takiej weryfikacji klient jest informowany już na etapie wniosku poprzez zapis w umowie lub poprzez prośbę o wyrażenie zgody na taką weryfikację. W przypadku Feniko nie mamy do czynienia z żadną z tych form informacji. Weryfikacja taka prawdopodobnie może nastąpić w formie kontaktu konsultanta z pożyczkobiorcą.

Pożyczka za darmo Feniko

Wiele firm na rynku kusi swoich klientów reklamami bezpłatnych pierwszych pożyczek.  Niestety Feniko  nie oferuje możliwości darmowej pożyczki.  Koszty dodatkowe jakie należy uwzględnić oprócz wartości  samej pożyczki, to prowizja i planowane odsetki. Jednak nie ma się czego obawiać, nie są to żadne ukryte koszty.  Są one przeliczane od razu i widoczne przy wybieraniu interesującej nas opcji suwakiem. W sposób bardzo przejrzysty otrzymujemy natychmiast informację o rzeczywistej kwocie do spłaty.

Jak przebiega proces ubiegania się o pożyczkę w Feniko?

Mimo, iż Feniko jest stosunkowo świeżym pożyczkodawcą na rynku pożyczek,  proces ubiegania się o pożyczkę nie odbiega od standardów wytyczonych przez starszą konkurencję. Składa się z kilku bardzo prostych etapów :

  • określenie kwoty pożyczki oraz czasu spłaty za pomocą suwaka,
  • wypełnienie formularza zawierającego miedzy innymi dane osobowe, czy informacje o zatrudnieniu,
  • dwuetapowa analiza m.in. ryzyka kredytowego (proces  trwa do 24 godzin),
  • potwierdzenie drogą mailową wraz z danymi do przelewu weryfikacyjnego,
  • odnotowanie opłaty weryfikacyjnej i przelew środków pożyczki.

Co jak nie spłacę pożyczki chwilówki Feniko?

Wiele firm wychodząc naprzeciw potrzebom klientów oferuje możliwości płatnego przedłużenia terminu płatności. Feniko nie posiada w ofercie możliwości przedłużenia czasu spłaty zaciągniętej pożyczki. W przypadku przekroczenia czasu spłaty pożyczkobiorca musi się liczyć z następującymi konsekwencjami:

  • naliczenie odsetek
  • podjęcie czynności windykacyjnych  (pożyczkobiorca jest uprawniony do zwrotu  pożyczki również Przedstawicielowi Pośrednika)

Warunki takie skłaniają do dokładnego przemyślenia wysokości pożyczki.

Opinie o pożyczkach chwilówkach w Feniko

Autor: Ania

Pożyczki Nobiles to nic innego jak znana firma z tych czyli Kredyty Chwilówki Pośrednictwo Finansowe mające biura w całej Polsce. Czerwone fiaty, które jeżdżą parami po miastach z reklamami na dachu.

27.01.2016
Autor: Anita

Złożyłam wniosek o pożyczkę. Zadzwonił jakiś Pan z tej firmy i zapytał jak się możemy umówić na weryfikację. Zapytałam jakby miało to wyglądać. Mam własną działalność gospodarczą, Pan poinformował mnie, że przyjedzie na miejsce prowadzenia działalności (nawet nie potrafił wymówić nazwy ulicy - Okszowska) i mam przygotować: pieczątkę, umowy z kontrahentami, faktury, wizytówkę (jak jest), jakieś ulotki, wpis do ewidencji i dalej szczerze mówiąc nie słuchałam bo jakbym chciała bawić się w zbieranie dokumentów to poszłabym do banku i złożyła wniosek o pożyczkę, ale mi zależało na czasie. Poza tym moja działalność prowadzona jest 70 km od miejsca zamieszkania i nie jestem tam codzienne, a wszystkie dokumenty są u księgowej. Więc nie wygląda to wcale tak jak jest napisane. Zapomnieli dodać o wizytach w domu czy miejscu zamieszkania. Porażka. Nie polecam.

16.03.2016
Autor: Klaudia

Feniko.pl baz nie sprawdza, jednak piszą ze weryfikacja trwa do 24h po upływie tego terminu zadzwonił jakiś gość, pytał o dokładne miejsce pracy, kiedy będę w pracy itp. Podejrzewam, że nachodzą w miejscu pracy i robią siare. Szkoda nerwów na marne grosze.

17.03.2016

Z pożyczek Vivus skorzystało już kilka milionów osób w Polsce jak i za granicą. Jeśli jeszcze nie wziąłeś swojej pierwszej chwilówki – Vivus będzie chyba najlepszym rozwiązaniem.

Klientom, którzy pierwszy raz korzystają z usług Credit.pl, firma oferuje darmową pożyczkę do 800 zł. Co interesujące, osoby które posiadają pożyczkę w Credit, mogą polecić ofertę firmy swoim znajomym i za każde takie polecenie zarobić nawet 15 zł.

Atutem pierwszej chwilówki w Halopożyczka jest jej maksymalna kwota – nowi klienci mogą ubiegać się o nawet 2000 zł na 30 dni bez ponoszenia żadnych kosztów.

Jeśli nie masz pieniędzy na swoim koncie, to Kredito24 udzieli Ci szybkiej pożyczki bez zbędnych formalności. Zaletą jest to, że Kredito24 jest w stanie pożyczyć nawet 3000 zł w kilka minut – to jedna z najwyższych pożyczek wśród pozostałych firm.

Autor: Pol

Zero dyskrecji, wymogi jak w banku i multi-weryfikacje - tylko dla desperatów!

24.03.2016
Autor: qwqw

Nachodzą miejsce pracy i wszystko sprawdzają! Dno, zero i wstyd.

29.03.2016
Autor: Aga

Beznadziejni byli u mnie w firmie! Tylko wstydu robią bo pracodawca nie musi wiedzieć o moich problemach.

30.03.2016
Autor: Ann

Dokładnie, potwierdzam wszystkie opinie wyżej. Najpierw dzwonili do mnie do pracy, 2 razy, bo nie mogli zastać szefowej, w końcu się dodzwonili, szefowa potwierdziła zatrudnienie, ale to im nie wystarczyło i przyszedł jakiś pośrednik do pracy... tym sposobem wszyscy wiedzą w pracy, że chciałam wziąć kredyt, a jeszcze poszła plotka, że komornik mnie szukał... masakra. A pożyczka wynosiła 1000 zł. Nawet przy kredytach mieszkaniowych na kilkaset tysięcy banki nie robią takiej weryfikacji. Nigdy więcej nie zdecyduję się na tę firmę. Chwilówka w moim mniemaniu oznacza szybki i bezproblemowy proces otrzymania pożyczki, za to naliczają sobie wysokie opłaty. W tym wypadku proces u mnie trwał 4 dni... Są firmy, gdzie naprawdę można otrzymać pożyczkę wciągu godziny. W tym wypadku mnie skusiła możliwość spłaty w 4 ratach co miesiąc, ale gdybym wiedziała jak to wygląda, nigdy bym się nie zdecydowała.

19.04.2016
Autor: zielony

A u mnie w pracy nie byli, nawet do mnie nie zadzwonili w celu weryfikacji, wniosek wysłałem rano, koło 15 otrzymałem pozytywną odpowiedź, przelew na jeden gr. i następnego dnia kasa była na koncie. Więc nie było żadnej siary.

19.04.2016
Autor: Anna

Ja u nich też wzięłam i oczywiście przyszedł pan do domu dlaczego nie spłaciłam raty w terminie, a zalegałam 1 dzień i nie zdążyło się zaksięgować. Firmy nie polecam, nadchodzą w domu i jeszcze pan mi wciska kit, że wysłali zawiadomienie, a ja nic nie dostałam. Jak miałam dostać w ciągu 1 dnia. Space ich i jak najdalej od tej firmy ino wstyd przed sąsiadami. Nie polecam!

28.04.2016
Autor: jaco

Potwierdzam opinie ...złożyłem wniosek i zanim otrzymałem odpowiedź o decyzji to w firmie zjawił się Pan który poinformował wszystkich ze złożyłem wniosek ... ..masakra chamstwo ..odradzam ...

10.05.2016
Autor: czarownica

Dziwne te wasze wypowiedzi, chyba konkurencja działa. Ja złożyłam wniosek, opłaciłam grosz, potem jeden telefon z firmy i na drugi dzień kasa na koncie. Spłacam miesięcznie. Nieraz się spóźnia bo zapomina dzwonią do mnie i już. Nigdy nikt nie był w domu ani w pracy.
Konkurencja pisze posty negatywne.

28.05.2016
Autor: gość

Istna porażka. Dostali wszystkie dokumenty, w tym wpływy na konto wyngrodzenia i przesłali mi umowę na 300 zł ze spłatą na 4 raty. Wnioskowałem na 1000 zł. Za chwilę dzwoni facet i pyta o nr tel. do pracodawcy w celu weryfikacji zatrudnienia i pyta czy jestem teraz w pracy. Zero dyskrecji, nie polecam.

02.06.2016
Autor: Dorcia

No potwierdzam - też złożyłam wniosek i Pan przyszedł do mnie do pracy i na głos pytał mnie czy dalej jestem zainteresowana ich pożyczka i czy mam umowę o pracę. Wstyd jak nie wiem co.

10.06.2016
Autor: Gość

Czyste oszustwo. Prosiłam o 1000 zł Okazało się że po niespełna godzinie proszono mnie o dodatkowe informacje o moich dochodach. Po niespełna drugiej godzinie zaproponowano mi 300 zł na 4 m-ce. Po co ta cała szopka?

15.06.2016
Autor: marg

Jak na razie jestem zadowolona, szybki telefon weryfikacyjny po przelaniu 1gr, oby dzisiaj pieniądze weszły na konto bo jestem bez leków.

07.07.2016
Autor: jaka

Potwierdzam, masakra. Złożyłam wniosek dzwonili do pracy by potwierdzić zatrudnienie, akurat nie mogli zastać księgowej bo ona rożnie pracuje. Nagle w drzwiach pojawił się napakowany koleś i mówi o weryfikacji, całe szczęście że byłam na miejscu. Odrazu zadzowniłam na infolinię by anulowali wniosek, oczywiście pytam się czy na adres zameldowania też pojadą - nie było jeszzce takiej decyzji. Więc powiedziałam żeby anulowali wniosek i nie weryfikowali miejsca zamieszkania bo się najadłam wstydu.

19.07.2016
Autor: zła

Wystarczy jeden dzień i na drugi dzień bardzo nie przyjemny facet dobija się do drzwi nawet nie puka tylko się dobija i upomina się dlaczego nie wpłacona rata. koszmar

25.07.2016
Autor: Beatriz

Większość wypowiedzi jest prawdziwa odnośnie weryfikacji. Swięta prawda, że chodzą do miejsca pracy. W moim przypadku przyszedł Pan z wielką aktówką i nie bacząć na ludzi pyta ostentacyjnie czy taka a taka tutaj pracuje i kiedy będzie w pracy. Żenada, porażka i zero dyskrecji. Zdecydowanie nie polecam. Swoją pożyczkę spłaciłam wcześniej i nie ma mowy o zwrotach kosztów...a całe 4 raty spłaciłam po 1,5 tyg od wzięcia pożyczki.

03.10.2016
Autor: julek

No ale to wadomo, że muszą jakoś zweryfikować (przy takim typie pożyczek) czy oddasz im, jesli nie weryfikują w inny sposób to idą do pracy- ja np. zostałem o tym poinformowany

10.11.2016
Autor: hakuna

Brałem kredyt. Bardzo dobra dyskrecja

22.11.2016
Autor: rahfalski

Nie rozumiem ludzi, którzy podejmują decyzję o wzięciu pożyczki i podpisali umowę, a później dziwią się, że trzeba to spłacić. Jak dla mnie feniko jest ok. Uratowało mi kilka razy parę spraw

24.11.2016
Autor: Magi

Ja również nie polecam.

25.11.2016
Autor: Rafał

Potwierdzam chodzą do pracodawcy WSTYD tylko

27.11.2016
Autor: Prawda

"1.WYSŁANIE WNIOSKU, 2.ANALIZA, 3.POTWIERDZENIE, 4.URUCHOMIENIE POŻYCZKI
Teraz, gdy wiesz już jak to działa, przejdź do składania wniosku i przekonaj się, jakie to proste." Szkoda tylko, że nic nie napiszecie, że nachodzicie firmy. Tak, ze jak ktoś nie chce niespodzianki to proszę uważać. Swoją drogą to jest oszustwo bo nie ma o tym nawet wzmianki.

01.12.2016
Autor: Anna

Ja nie pokecam z dala od tej firmy wzielam u nich raz i nigdy wiecej a po drugie firma wprowadza ludzi w blad reklamujac sie jako feniko a to sa kredyty - chwilowki co jezdza maluszkiem.Ostrzegam ze ta firma jest na listach komisji naddzoru finansowego (knf) i ma wytoczony proces

05.12.2016
Autor: Marceli

To dość normalne, że firmy muszą weryfikować jakoś tożsamość swoich dłużników. Ja mam same dobre skojarzenia z firmą feniko.pl

13.12.2016
Autor: Olek

Wszystko można załatwić przez internet, w przeciągu chyba dwóch dni, o ile się nie mylę dostałem zwrotkę :D

14.12.2016
Autor: Bamboszka

Nigdy więcej Feniko! Spóźniłam się dwa dni ze spłatą raty i w moich drzwiach zastałam dwóch napakowanych, chamskich mężczyzn, którzy domagają się wpłaty. Wstyd.

15.12.2016
Autor: gorgio

Jak nie przestrzega się umowy o tak jest. Wszyscy chcieliby dostawać terminowo pieniądze, a spłacić dług niema już komu.
Ja z feniko mam same dobre doświadczenia :)

19.12.2016
Autor: Bolek

Wstyd firma daje pożyczki 1000 tys złotych i jeszcze robią problemy nie polecam ze względów na wizyty w firmie

21.12.2016
Autor: natka

Ludzie jak byscie czytali do konca na co sie piszecie to byscie doczytali ze jest napisane ze pojawi sie ktos w miejscu pracy badz domu w celu weryfikacji . Ale tak to jest jak pieniadze sie chce a czytac ze zrozumieniem sie nie potrafi . Nachodzą ? do mnie Pan zadzwonil zapytal czy jestem w pracy powiedzialam ze tak . Zapytal czy jest pracodawca czy ewetualnie potwierdzi ze pracuje,powiedzialam ze nie ma problemu ale stwierdzil ze nie bedzie robil problemu zebym wyszla przed budynek . Zlozylam wniosek i po 3h mialam pieniadze na koncie . Tez spoznilam sie 2 dni z przelewem i jakos nikt nie dzwonil ani do drzwi mi nie zapukał. Dobrze ze provident czy bocian tak nie robia. Mialam do czynienia z providentem moze i nie nachodza w pracy aleee.. telefonami pismami ida zatruc zycie jak tylko zbliza sie termin. Ja oceniam bardzo dobrze . Nie raz mi pomogli i jestem zadowlona :)

28.12.2016
Autor: Basia1

Feniko wymaga konkretnych dokumentów, prostego wniosku do wypełnienia i w tym miejscu w większości kończy się nasza rola. Kiedy dostajemy decyzję o przyznaniu pożyczki, wystarczy według instrukcji pożyczkodawcy przelać na podany numer konta 1 grosza, a w ciągu kilku dni na naszym koncie pojawi się pożyczona kwota. Wszystko jasno i przystępnie.

03.01.2017
Autor: Andrew

Nie rozumiem trochę takiego gadania, że nachodzą w pracy itd. Jak bank dzwoni bez Twojej wiedzy do kogoś z pracy, żeby zweryfikować(bo tak robią) to jest dobrze ale jak już ktoś przyjdzie albo zadzwoni ale o tym wiesz to jest źle? Jak dla mnie firma jest całkiem ok a ja swój pożyczony tysiąc dobrze wydałem bez narzekania. Innym też to polecam.

03.01.2017
Autor: Beata

Nigdy nie wiadomo kiedy będzie potrzebna dodatkowa gotówka. Już dwa razy korzystałam z Feniko i jestem bardzo zadowolona, znajomym też polecam

04.01.2017
Autor: Krystian Malek

Jakiś taki wysyp nerwowych w tych opiniach z tego co widzę. Każdy kto daje pieniądze czy tam pożycza musi cię sprawdzić....to w jaki sposób to chyba sprawa drugorzedna...mi jak przelali na konto to nie marudzilem...no ale jak to ja:)

17.01.2017
Autor: Maria

Mam nadzieję, że chociaż część negatywnych opinii to nie są opinie ludzi, którym pożyczek nie przyznano. Żyję nie od wczoraj i najczęściej tacy marudzą na mało istotne szczegóły. Dla mnie niezła pożyczka, nie bez wad ale żeby od razu raban podnosić?

22.01.2017
Autor: Jacek

Dopiero co jestem na drugiej racie u nich ale opinia jest zdecydowanie zbyt niska, moim zdaniem to lepsze od teoretycznych kolorowych liderów rynku przyjaznych chwilówek. Tam coś mnie wkurzało jak pożyczałem a tutaj nie, nie wiem dlaczego ale czy to ważne? Znajomym polecam a innych "cud ofert" od tego czasu nie ruszam

28.01.2017
Autor: Elza

Tragedia firma porażka nachodzi w domu w pracy mówi na głos o twoich problemach a co najlepsze nie dostaje się potwierdzeń o wpłatach a później są problemy nie miła obsługa i trzeba samemu się prosić o potwierdzenie spłaty nie polecam Sa inne firmy o wiele lepsze.

30.01.2017
Autor: Adam

Nie polecam chyba ze ktoś chce mieć wstyd w miejscu pracy !!Przychodza jak do siebie krzyczą są niekulturalni zrezygnowałem od razu po wizycie w pracy !!

01.02.2017
Autor: NatkaP22

Nie rozumiem negatywnych opinii. Ja właśnie wzięłam druga pożyczkę w feniko i ani w październiku ani teraz nie miałam problemu.

02.02.2017
Autor: Asia

Nie rozumiem tych glupich komentarzy z nachodzeniem w pracy. Wlasnie wzielam druga pozyczke. Dostalam mimo wpisow we wszystkich bazach. Po 10 minutach informacja ze pozytywna weryfikacja. Przelalam grosz na ich konto i od razu zaksiegowane i zaraz przelana kasa. Nikt nie nachodzil mnie w pracy. Nikt nie dzownil do mnie do potwierdzenia danych. Polecam :)

16.02.2017
Autor: Adam

To jest jakaś porażka wnioskowałem o głupie 300 zł gdzie dochody mam 2200 netto dobry bik itd. Zależało mi na czasie bo przed wypłatą 2 dni a tu bomba dziewczyna w szpitalu wypadek i ortezę trzeba kupić. Zabrakło by do pensji jakieś 3 stówki a co mi tam 1 za darmo więc spróbuję. Na potwierdzenie dochodu chcieli Pasek wysłałem , ale teraz szok dzwonili do pracy weryfikowali itd. Kolejna sprawa przyznali miałem zweryfikować rachunek bankowy. Mają opcję szybkich przelewów zrobiłem ten 1 grosz. Mijają 2 dni pożyczki nie ma a status przyznana. nie odpowiadają na emaile zero kontaktu itd. Nie wiem co teraz nie chce tej kasy !!!! zadzwoniłem do swojego banku i w 10 minut bez weryfikacji na podstawie obrotów itd dostałem 2tyś. limitu na koncie. Omijajcie to feniko odradzam!!!!!

03.03.2017
Autor: Krzysztof

Dopisze się do opinii poprzedników. Złożyłem wniosek i czekałem na weryfikację. We wniosku napisałem dane rejestrowe firmy. Następnego dnia rano jakiś niesympatyczny Pan zadzwonił pytając czy w tym domu pod którym on stoi to ja pracuję. Źle trafił bo pracuje w oddziale położonym 100km dalej, a dane rejestrowe wskazują na zupełnie inny adres, szkoda że go psami nie poszczuli. Druga kwestia to poziom kultury osobistej tego człowieka, unoszenie się, słowa typu "czego do mnie z ryjem", "to ty się unosisz ja grzecznie pytam", "czego chcesz tylko pytam". Jakbym chciał nachodzenia i niepokojenia ludzi to bym poszedł do dresiarza pożyczyć stówe miałbym taki sam poziom. Nie polecam!!!! Na rynku są o wiele lepsze firmy, które w sposób KULTURALNY są w stanie pomóc finansowo. Odradzam współpracy z chamami i prostakami.

15.03.2017
Dodaj opinię
Wyślij
Wyślij
Przeczytaj poprzedni wpis:
SohoCredit

SOHO CREDIT Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Warszawie, zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla m.st. Warszawy XII Wydziale Gospodarczym...

Zamknij