Lendon.pl logo
LendOn
4 (80.35%) 635 głosów
Chwilówka od ręki! Dokładna nazwa firmy: Creamfinance Poland spółka z o. o.
Siedziba firmy: ul. Kasprzaka 2/8, Warszawa
E-mail: info@lendon.pl
WWW: https://www.lendon.pl/
Telefon kontaktowy: 22 388 64 44
Godziny pracy: Pn. - Pt. 08:00 - 22:00,
Sb. - Nd. 09:00 - 18:00

NIP: 525-254-89-58
REGON: 146563260
KRS: 0000453034

LendOn to jeden z najbardziej rozpoznawalnych i najczęściej wymienianych w rankingach pożyczkodawców. Marka ta, należąca do międzynarodowej firmy Creamfinance Sp. z o.o., swoją działalność zaczęła już w 2013 roku na rynkach krajów europejskich: między innymi Czech, Łotwy, Hiszpanii oraz Dani. W ciągu kolejnych lat działania swoje usługi rozciągnęła również na inne państwa, w tym Polskę, i od tego czasu jest jednym z liderów zaufania oraz innowatorem nowoczesnych rozwiązań pożyczkowych.

Rozbudowany system internetowy, możliwość weryfikacji tożsamości bez przelewania 1 grosza oraz przejrzyste warunki to dziś znaki rozpoznawcze tego pożyczkodawcy. LendOn oferuje swoje produkty bardzo szerokiemu wachlarzowi użytkowników: dzięki tej marce finansowanie mogą uzyskać również osoby znajdujące się w trudnej sytuacji finansowej, a nawet dłużnicy.

Pożyczka za darmo od LendOn

Domeną LendOn są pożyczki krótkoterminowe, powszechnie znane jako chwilówki. W ofercie tej marki można znaleźć również chwilówkę darmową w kwocie od 100 do 3000 złotych z okresem spłaty wynoszącym od 1 do 45 dni.

Klienci pożyczający po raz drugi i kolejny mogą skorzystać z pożyczki w wyższej kwocie aż do 6000 złotych. Niezmieniony zostaje przy tym maksymalny okres spłaty i za każdym razem wynosi 45 dni. W przypadku każdej kolejnej pożyczki należy liczyć się z kosztami związanymi z oprocentowaniem stałym w wysokości 10% w skali roku oraz prowizją za udzielenie pożyczki, zależną od okresu spłaty. Przykładowe pożyczki na 45 dni w LendOn, wygenerują następujące koszty:

  • 1000 zł – 297 zł kosztów;
  • 1500 zł – 446 zł kosztów;
  • 2000 zł – 595 zł kosztów;
  • 2500 zł – 743 zł kosztów;
  • 3000 zł – 892 zł kosztów;
  • 3500 zł – 1041 zł kosztów;
  • 4000 zł – 1189 zł kosztów;
  • 5000 zł – 1487 zł kosztów;
  • 6000 zł – 1784 zł kosztów;

Jeśli okres spłaty jest niewystarczający, pożyczkobiorcy mają możliwość skorzystania z refinansowania pożyczki o 10, 20 lub 30 dni po wniesieniu opłaty uzależnionej od wysokości pożyczki oraz długości refinansowania.

Dla kogo jest oferta od LendOn?

Pożyczkę w LendOn mogą wziąć wszyscy pożyczkobiorcy, którzy spełnią następujące warunki formalne:

  • wiek mieszący się w zakresie 21-70 lat;
  • polskie obywatelstwo;
  • status konsumenta – wnioskujący nie może być w stanie upadłości konsumenckiej ani w trakcie postępowania upadłościowego, nie może także zaciągnąć pożyczki na firmę;
  • ważny, polski dowód osobisty;
  • stałe zamieszkanie i zameldowanie na terenie Polski;
  • dochody pozwalające na spłatę pożyczki;
  • brak aktywnej pożyczki lub pożyczki już przeterminowanej w LendOn;
  • konto bankowe z dostępem do bankowości elektronicznej;
  • telefon komórkowy z polskim numerem oraz adres e-mail.

Kiedy dostanę pieniądze?

Formalności dotyczące złożenia wniosku w LendOn zajmą nie więcej niż kilka minut, zaś sam wniosek zostanie przeanalizowany przez automatyczny system pozwalający na wydanie decyzji pożyczkowej w ciągu nie więcej niż kilkunastu minut. Wniosek musi jednak zostać złożony w godzinach pracy biura LendOn – od poniedziałku do piątku w godzinach 08:00-22:00 oraz w soboty i niedziele w godzinach 09:00-18:00. W pozostałych przypadkach wniosek zostanie rozpatrzony rano następnego dnia roboczego. Inne czynniki, które wpłyną na szybkość uzyskania pieniędzy to:

  • Sposób weryfikacji tożsamości. Weryfikacja tożsamości w LendOn odbywa się za pomocą błyskawicznej aplikacji Instantor, która poprzez zalogowanie się klienta loginem i hasłem do swojej bankowości elektronicznej, uzyskuje dostęp do danych posiadacza konta, a także do historii z ostatnich 3 miesięcy, co pozwoli potwierdzić zdolność kredytową.
  • Liczba kont bankowych posiadanych przez LendOn. Pożyczkobiorca, który nie chce używać aplikacji Instantor, może także wykonać tradycyjny przelew weryfikacyjny na kwotę 1 grosza. Aby procedura przebiegła sprawnie, warto skierować go do tego banku, w którym pożyczkodawca sam posiada konto. Będzie to jeden z następujących: PKO BP, BZ WBK, Pekao SA, Millenium Bank, Alior Bank, mBank, Getin Noble Bank, Kredyt Bank oraz Wschodni Bank Cukrownictwa. Przelew weryfikacyjny będzie wtedy traktowany jako transakcja wewnętrzna, a więc zaksięgowana najwyżej po kilku minutach. Podobne zasady będą obowiązywać w przypadku wypłaty pożyczki przez LendOn – zostanie ona zlecona z konta w tym samym banku, w którym konto posiada pożyczkobiorca.

Przelewy (weryfikacyjny i z pożyczką) pomiędzy różnymi bankami opóźnią procedurę pożyczkową, gdyż pożyczkobiorca będzie musiał każdorazowo poczekać aż do ich zaksięgowania podczas sesji rozliczeniowych. Odbywają się one według zasad sesja wychodząca – sesja rozrachunkowa Krajowej Izby Rozliczeniowej – sesja przychodząca.

Wszystkie z nich odbywają się zazwyczaj w trzech turach. Sesje wychodzące, około godziny 8:00, 12:00 oaz 14:00-15:00, sesje KIR w godzinach 10:30-11:00, 14:30-15:00 oraz 17:00-17:30, natomiast sesje przychodzące – 11:00, 15:00 oraz 17:30. Z tego powodu każdy z przelewów może dojść dopiero po kilku godzinach. W najgorszym przypadku trzeba będzie poczekać na pieniądze do następnego dnia roboczego.

Jak wziąć pożyczkę w LendOn?

Procedura pożyczkowa w LendOn opiera się na kilku prostych krokach:

  • Ustalenie kwoty pożyczki. Wybór pożądanej kwoty ma miejsce na kalkulatorze pożyczkowym znajdującym się na stronie głównej witryny internetowej firmy. Pożyczkobiorca ma także wgląd w koszty pożyczki oraz ostateczny termin spłaty. Kliknięcie przycisku „weź pożyczkę” rozwinie formularz rejestracyjny.
  • Wypełnienie formularza rejestracyjnego i wniosku. Aby z sukcesem zarejestrować się w serwisie LendOn, należy uzupełnić formularz następującymi danymi: imię i nazwisko, adres zamieszkania i korespondencyjny, numer dowodu oraz numer PESEL, adres e-mail oraz numer telefonu komórkowego. Wymagane jest również podanie informacji dotyczących zatrudnienia: jego rodzaju, miejsca pracy oraz miesięcznego dochodu netto.
  • Weryfikacja tożsamości. Dane w LendOn potwierdza się za pomocą przelewu weryfikacyjnego w wysokości 1 grosza ze swojego indywidualnego, niefirmowego konta bankowego lub aplikacji Instantor.
  • Rozpatrzenie wniosku. Od razu po potwierdzeniu rejestracji, LendOn rozpatrzy wniosek o pożyczkę. O każdą kolejną będzie można wnioskować po zalogowaniu się do swojego profilu użytkownika
  • Przyznanie pożyczki. Pożyczkobiorca zostanie poinformowany o decyzji w ciągu kilkunastu minut od wysłania wniosku za pomocą SMS-a oraz wiadomości e-mail.
  • Wypłata pieniędzy. Następuje natychmiastowo po przyznaniu pożyczki.

Jakie informacje o pożyczkobiorcy będą weryfikowane?

LendOn sprawdza bazę BIK w celu ustalenia historii płatniczej wnioskującego, a także rejestry należące do BIG. W tym przypadku będą to następujące bazy:

Co, jeśli nie spłacę pożyczki?

W razie problemów ze spłatą warto zainteresować się omówioną wcześniej możliwością refinansowania pożyczki. W szczególnych okolicznościach można ubiegać się o rozłożenie zaległości na raty i indywidualne ustalenie harmonogramu spłaty. Jeśli pożyczkobiorca tego nie uczyni, LendOn ma prawo do:

  • naliczenia odsetek za zwłokę już od pierwszego dnia przeterminowania się pożyczki – obecnie wynoszą one 14% w skali roku;
  • wysyłania monitów i ponagleń w różnych formach: SMS-owej lub mailowej, telefonicznej oraz listownej;
  • przeprowadzenia windykacji terenowej;
  • dokonania cesji wierzytelności na rzecz firmy windykacyjnej;
  • skierowania sprawy do postępowania sądowego, za które pożyczkobiorca będzie musiał ponieść zarówno koszty postępowania, jak i koszty zastępstwa procesowego;
  • oddania sprawy do komornika na podstawie wyroku sądu opatrzonego klauzulą wykonalności;
  • wpisania pożyczkobiorcy do rejestru dłużników.

Pierwsza chwilówka Lendon – tabela informacyjna

Kwota pożyczki [zł] Darmowa pożyczka RRSO 30 dni (%) Koszt przedłużenia (zł) Kwota do spłaty 30 dni (zł)
10 dni 15 dni 30 dni
100 zł TAK 0 21 25.53 28.21 100
200 zł TAK 0 43 51.06 56.42 200
300 zł TAK 0 64 76.59 84.63 300
400 zł TAK 0 85 102.12 112.84 400
500 zł TAK 0 106 127.65 141.05 500
600 zł TAK 0 128 153.18 169.26 600
700 zł TAK 0 149 178.71 197.47 700
800 zł TAK 0 170 204.24 225.68 800
900 zł TAK 0 191 229.77 253.89 900
1000 zł TAK 0 213 255.30 282.10 1000
1100 zł TAK 0 234 280.83 310.31 1100
1200 zł TAK 0 255 306.36 338.52 1200
1300 zł TAK 0 276 331.89 366.73 1300
1400 zł TAK 0 298 357.42 394.94 1400
1500 zł TAK 0 319 382.95 423.15 1500

Pożyczka Lendon wynosi maksymalnie 3000 zł dla nowego klienta na 45 dni.

Opinie o pożyczkach chwilówkach w LendOn

Autor: qukielka

To chyba jakaś nowa firma. Ostatnio dużo się reklamuje. Macie swoje opinie na ich temat??? Jak wygląda ściąganie pożyczki po terminie??

24.09.2013
Autor: majster

Dziś wziąłem u nich niewielki kredyt i wszystko w 100% OK. Polecam.

30.09.2013
Autor: Enter

Wczoraj otrzymałem pożyczkę bez jakikolwiek problemów.
Moja ocena 4+

01.10.2013

Z pożyczek Vivus skorzystało już kilka milionów osób w Polsce jak i za granicą. Jeśli jeszcze nie wziąłeś swojej pierwszej chwilówki – Vivus będzie chyba najlepszym rozwiązaniem.

Twój drugi portfel - Pierwsza darmowa pożyczka do 3000 zł. Jedna z najczęściej wybieranych pożyczek przez użytkowników naszego portalu. Ceniony szczególnie za bezproblemowość i szybkość.

Na nieprzewidziane wydatki Miloan przygotowało ofertę pożyczki do 1500 zł na 30 dni za darmo dla nowych klientów.

Filarum.pl to jedna z najbardziej rozpoznawanych firm na rynku. Wiarygodna i godna polecenia. Dla nowych klientów pierwsza pożyczka do 1000 zł za darmo.

Autor: loka

Dla mnie OK. Wykorzystałem w innych firmach wszystkie możliwe bezpłatne. Opłaty przystępne, obsługa dobra. Ode mnie pozytyw.

09.10.2013
Autor: girl

Czy dostane u nich 5000 zł na pół roku? Słyszałem, że udzielają pożyczek nawet na 10 000 zł i 12 miesięcy.

25.10.2013
Autor: GiN

Nie udzielą takiej kwoty i na pewno nie na 12 miesięcy. Coś firmy pomieszałeś chyba bo informacje z kosmosu

25.10.2013
Autor: szakal

Polecam. Dziś dostałem pożyczkę i wszystko wskazuje, że firma jest w 100% ok. Polecam bo działa to sprawnie i szybko.

18.11.2013
Autor: Lechu

Nowa dobra firma pożyczkowa. Przyznano mi i kuzynowi bez większych problemów. Warunki umowy itp w porzadku.

23.11.2013
Autor: Miastowy

Czy potrzeba mieć jakiś dochód by dostać u nich pożyczkę? Dzwoniłem do sohocredit i tam niestety wymagają. Kiedyś wziąłem w vivusie i nie chcieli. Jak jest z lendon? Ktoś podpowie co mówić?

26.11.2013
Autor: henryk

Z własnego źródła wiem, że bardzo dużo osób bierze chwilówki w lendonie. Sam również wybrałem tę firmę i polecam innym.

03.12.2013
Autor: helion

Z nieoficjalnego źródla wiem, że bardzo dużo osób dostaje u nich pożyczki :)

07.12.2013
Autor: uzi

2 firma z jakiej brałem chwilówkę. To także moja 2 pożyczka u nich. Bałem się, że będą kłopoty, ale na szczęście ok. wiem, że niektórzy mają problemy z drugimi chwilówkami w tych samych firmach.

07.01.2014
Autor: Karol

Bardzo przystepne warunki, firma ok, bez problemów cały proces weryfikacji i wypłata pożyczki. Polecam

10.01.2014
Autor: Mewak

Bardzo szybko i sprawnie nawet na weekendzie. Pieniądze na koncie w ten sam dzień. super

07.02.2014
Autor: Andzia

Nie polecam, bo mają kosmiczne sumy za upomnienia. Odradzam!!! Za zwłokę kilku dni zaliczają 90zł a później liczą sobie po 40,45 i 50zł za telefony, sms i e-maile. Człowiek leży w szpitalu a oni nie dają żyć tylko nękają.

05.05.2014
Autor: literrka

polecam, brałam dwie pożyczki, jedna na 500 zł a druga na 800 zł. nie miałam żadnych problemów, jeśli chodzi o obsługę, przed końcem spłaty dostałam sms z przypominaczem - akurat to sobie cenię, że nie liczą na to, że "zapomnę" o terminie spłaty i będą naciągać na koszty.

27.05.2014
Autor: amarra

brałam 3 pożyczki u nich. faktycznie jest tak, że pierwszą można wziąć na max. 500zł, ale to dobrze - firma tez musi się zabezpieczać. oczywiście wszystko załatwiałam przez Internet, także jakoś po 20 minutach miałam pieniądze na koncie. polecam.

28.05.2014
Autor: Kosik

zdarza mi sie korzystac w ich uslug, sa profesjonalni :))) Polecam,bo zdecydowanie warto brac u nich:)

01.06.2014
Autor: ontek

Ja musiałem miesiąc temu pożyczyć na szybko 400zł. Udało mi się załapać na promocję -50% opłat i ta oferta była najlepsza na rynku wtedy (i pewnie nadal jest). Na decyzję nie czekałem długo, pieniądze miałem na koncie praktycznie od razu po wydaniu decyzji (mam konto w ich banku). Jestem zadowolony, spłaciłem i mam spokój.

09.06.2014
Autor: ewerka

pożyczka ok, generalnie nie korzystam z takich usług i byłam pełna obaw, ale okazało się, że niekoniecznie. umowa bardzo jasna i uczciwa, pieniądze pożyczyłam na 30 dni, oddałam zgodnie z terminem i nie miałam żadnych problemów.

18.06.2014
Autor: majka399

największym plusem są bardzo przejrzyste zasady, bo biorąc pożyczkę od razu się wie ile wyniosą ostateczne koszty. Pożyczyłam niewielką kwotę, oddałam 30 zł więcej i jestem zadowolona. Bardzo szybko kasa była na moim koncie.

20.06.2014
Autor: piotrek

ja jestem mega zadowolony, bo faktycznie jak bierzesz chwilówkę to liczysz na szybki przelew i własnie tutaj tak było

23.06.2014
Autor: bejbinka

jest ok, akurat znalazłam się w takiej podbramkowej sytuacji, że musiałam pożyczyć pieniądze, co mi się zdarza bardzo rzadko ale rzeczywiście proces jest bardzo przejrzysty i uproszczony. polecam.

23.06.2014
Autor: aro

faktycznie po pierwszej pozyczce (500 zeta) zapłaciłem mniejsze odsetki. polecam!

23.06.2014
Autor: harris2

jak widze tak fajnie zaprojektowane strony jak lendon.pl to od razu wiem, ze mam do czynienia z porzadna firma co potwierdzilo sie w praktyce. nie lubie pozyczac ale kiedy juz na prawde musze to tylko u nich

23.06.2014
Autor: Angelika

potrzebowałam pilnie pieniędzy, weryfikacja przeszła bardzo szybko, po godzinie sprawdzilam swoje konto i było już po wszystkich. pieniądze dostałam, na czas oddałam, zero problemu

27.06.2014
Autor: yonara

Sporo tych firm pożyczkowych na naszym rynku. Ja skorzystałam z Oferty firmy Lendo i myślę, że jak będzie taka potrzeba to również skorzystam.
Pieniądze szybko dostałam i szybko spłaciłam.
Bez żadnych problemów.

06.07.2014
Autor: marlena

fakt, teraz jest duży rynek chwilówek, aczkolwiek myślę, że oferta Lendon jest dosyć konkurencyjna

08.07.2014
Autor: yirnu

A czy ktoś jest w stanie tu napisać jak to jest z tą promocją w Lendon.pl, bo słyszałam, ze można wziąć pierwszą pożyczkę na 0%? A i czy dobrze wyczytałam, ze można tam wziąć aż do 3000zł?

14.07.2014
Autor: linoni

Tak. Pierwsza pożyczka do 500zł masz za 0%.
3000zł mozesz wziać jak to będzie Twoja 10 pożyczka. Ogolnie wyglada to tak
1. pożyczka – max. 500 zł.
2. pożyczka – max. 800 zł.
3. pożyczka – max. 1000 zł.
4. pożyczka – max. 1300 zł.
5. pożyczka – max. 1600 zł.
6. pożyczka – max. 1800 zł.
7. pożyczka – max. 2000 zł.
8. i 9. pożyczka – max. 2 500 zł.
10. pożyczka i kolejne – max. 3000 zł.

27.07.2014
Autor: MAREK

Są uczciwi i pożyczają na jasnych zasadach. Jak się potrzebuje kilka stówek na szybko to właśnie u nich moim zdaniem. Pożyczałem od nich i moja siostra też. Mamy pozytywne opinie

14.08.2014
Autor: Tranko

Po pierwsze dobrze, że zrobili promocję dla nowych klientów - mnie to akurat przyciągnęło. Po drugie duży plus za szybki czas rozpatrywania wniosku a po trzecie kolejny plus za to, że tak szybko informują o tym, że wniosek został rozpatrzony. Generalnie - polecam. 30 dni to sporo czasu na to, żeby oddać 500 zł więc i tu się nie mam czego przyczepić.

01.09.2014
Autor: krakus

Hmmm, ja osobiście przedłużałem spłatę i nie miałem najmniejszych problemów. Zapłaciłem za przedłużenie, spłaciłem w tym okresie, bo akurat doszła do mnie gotówka i po sprawie. Nic mi nie naliczono dodatkowo. Moje wrażenie jest takie, że to uczciwa firma...

05.09.2014
Autor: ala

Też mnie dziwi opinia o tym, że oszukują przy zmianie terminu spłaty. Ktoś tu chyba szuka dziury w całym, albo chce zaszkodzić tej firmie zlośliwie. Wystarczy tylko czytać dokładnie umowy! Bo najbardziej się plują ci, którzy nie rozumieją warunków umowy albo w ogole ich nie czytają. Ja pożyczałam 3 razy. Ostatnio zdarzyło się, że musiałam sobie przedłużyć termin spłaty. I nie było żadnych problemów wszystko zgodnie z umową i nie naliczają bóg wie jakich odsetek za to. Ja nie mam zastrzeżeń do działania tej firmy

06.09.2014
Autor: siewa

a dla mnie to troszkę porażka!!! korzystałem z kilku pożyczek może z 5 różnych firm na rynku i ABSOLUTNIE żadna nie wymagała ode mnie wyciągu z konta z ostatnich 2 miesięcy. podziękowałem i na pewno nie wrócę. Dla mnie to jakaś pomyłka i strata czasu bo są na rynku o wiele lesze firmy tego typu.

12.09.2014
Autor: sielawa

nie zgadzam się, regulamin jest bardzo przejrzysty i ja jestem bardzo zadowolony z usług lendon, pieniądze dostałem w 10 minut

14.09.2014
Autor: big mama

ZDECYDOWANIE NIE POLECAM!!!! Próbowałam 2 razy -najpierw nie dostałam w ogóle pozyczki 300zl a zarabiam 1600 a za drugim razem poproszono mnie o skan dowodu !!!!!!!!! lub wysłanie go MMSem.Takie rzeczy są chyba nielegalne???

16.09.2014
Autor: wlasne

No ja również dowodu bym nie wysyłał. A może dane z banku coś nie pasowały po przelewie?

16.09.2014
Autor: Emila

Ja pożyczałam 2 razy i nigdy mi się nie zdarzyło żeby pracownik infolinii był niemiły albo coś w tym rodzaju. Wręcz przeciwnie, nawet jak chciałam przedłużyć termin spłaty to pani była bardzo życzliwa. Ja jestem zadowolona.

17.09.2014
Autor: Ferdek

Ktoś tu się pytał czy dostanie na pól roku 5 tys. No raczej z tego co wiem to w lendonie pożyczają na krócej i na początku do 500 zł, potem z każdym kolejnym pożyczeniem można więcej. Nawet chyba max ze 2-3 tys. Ale ogólnie to mogę polecić bo nie robią człowiekowi problemów. Pożyczałem raz i było ok

06.10.2014
Autor: makaruk

Brałem i byli ok. Umowa bez haczyków i pieniądze szybko na koncie. Żyć nie umierać

13.10.2014
Autor: goldencobra

wszystko bardzo szybko i rzetelnie. umowa bez kruczków, oddałem tyle, ile pożyczyłem

14.10.2014
Autor: janerka

Lendon to dobra firma. Pozyczalam na wakacje we wrzesniu :) Szybko przyszla kasa, a potem jak tylko moglam oddac to to zrobilam

14.10.2014
Autor: arek

Nie mam zastrzeżeń. Działają szybko i nie są małostkowi (prosty formularz). Szybko, pewnie i bezpiecznie. Pozdrawiam

20.10.2014
Autor: macho

kiedyś sobie powiedziałem, ze nigdy nie wezmę chwilówki. Życie zweryfikowało moje gadanie. Wziąłem w lendon bo w sumie sąsiadka mi ich poleciała. Już oddałem. Nie mam zastrzeżeń. Firma bardzo ok. Wszystko bezpiecznie i uczciwie

26.10.2014
Autor: Najka

Firma rzetelna:) W tym tygodniu pozyczalam przez lendon:) Latwy proces

26.10.2014
Autor: klawska

polecam, naprawdę porządna firma, a do tego mają super promocję - pierwsza pożyczka bez żadnych dodatkowych opłat ! :)

31.10.2014
Autor: kolen

Jak w tej firmie z zaświadczeniami? Trzeba mieć jakieś dokumenty z pracy czy wystarczy dowód? Jak się weryfikuje to czy faktycznie ktoś pracuje? Telefon do pracodawcy?

07.11.2014
Autor: dziura

Dla mnie ok. Firma uczciwa i nie robi kuku. Wiem ile pożyczam, wiem ile mam oddać i proste. A jak oddałem to mnie nie spamowali żeby brać znów piątka dla nich

07.11.2014
Autor: Alek

No. Potwierdzam. Umowa jasna i do wglądu od razu na stronie internetowej - wg mnie to duży atut i to świadczy o tym ze firma nie ma nic do ukrycia

11.11.2014
Dodaj opinię

Uprzejmie informujemy, że komentarze zawierające wulgaryzmy lub niezgodne z zasadami języka polskiego nie będą publikowane w naszym serwisie.