Money Man

MoneyMan logo
Money Man
3.5 (69.09%) 209 głosów
Chwilówka od ręki! Dokładna nazwa firmy: ID Finance Poland sp. z o.o.
Siedziba firmy: ul. Hrubieszowska 6A, Warszawa
E-mail: kontakt@moneyman.pl
WWW: www.moneyman.pl
Telefon kontaktowy: 22 122 02 21
Godziny pracy: Pn. - Nd. 09:00 - 19:00
NIP: 527-275-12-37
REGON: 363055557
KRS: 0000587232

O firmie

Marka MoneyMan może zaproponować swoim klientom jedną z najbardziej zróżnicowanych ofert pożyczkowych, mimo że jest ona dość młoda stażem na polskim rynku, bo zadebiutowała dopiero w 2016 roku i w szybkim tempie zdobyła zaufanie pożyczkobiorców. Na tyle duże, że Loan Magazine za przejrzyste zasady, uczciwość i rzetelne podejście do klientów Loan Magazine przyznał jej tytuł „Odpowiedzialny Pożyczkodawca”. Na świecie marka ta należąca do firmy ID Finance funkcjonuje w siedmiu innych krajach świata.

Pożyczka za darmo od MoneyMan

Oferta MoneyMan zawiera się w czterech pakietach dostępnych dla nowych i stałych klientów. Pierwsza pożyczka w MoneyMan jest darmowa w pakiecie START i klient nie poniesie za nią żadnych kosztów, pod warunkiem, że spłaci ją w terminie. Dostępna w tym pakiecie kwota to od 100 do 1500 złotych na okres do 60 dni.

Kolejne pakiety od Money Man to: SUPER START, TURBO i SUPER TURBO. Pakiet SUPER START dedykowany jest dla nowych klientów potrzebujących gotówki większej niż ta oferowana w darmowej chwilówce. Mogą w nim uzyskać do 4000 złotych w 6-miesięcznych ratach. Z pakietu TURBO mogą skorzystać wyłącznie stali klienci, którzy mogą pożyczyć 5000 złotych z maksymalnym okresem spłaty 8 miesięcy. Pakiet SUPER TURBO to kwota 7000 złotych do spłaty w maksymalnie 12 ratach. Wszystkie te pakiety są płatne, a przykładowe koszty wyniosą:

  • 2000 zł/6 miesięcy – 801,76 zł kosztów;
  • 4000 zł/6 miesięcy – 1603,52 zł kosztów;
  • 5000 zł/8 miesięcy – 2246,32 zł kosztów;
  • 7000 zł/6 miesięcy – 2666,18 zł kosztów;
  • 7000/12 miesięcy – 3705,08 zł kosztów.

Dla kogo jest oferta od MoneyMan?

Otrzymanie pożyczki od MoneyMan jest możliwe tylko wtedy, gdy wnioskujące spełnia wszystkie poniższe warunki:

  • pełnoletność, bez ustalonej górnej granicy wieku;
  • posługiwanie się polskim obywatelstwem poświadczonym dowodem osobistym;
  • bycie konsumentem w pełni zdolnym do czynności prawnych;
  • polski adres zamieszkania i zameldowania (nie muszą się pokrywać);
  • regularne dochody w odpowiedniej wysokości;
  • nieposiadanie żadnej niespłaconej pożyczki i innych zaległości gotówkowych w MoneyMan;
  • internetowy dostęp do swojego indywidualnego konta bankowego;
  • telefon komórkowy z numerem polskiego operatora;
  • osobisty adres e-mail.

Kiedy dostanę pieniądze?

W MoneyMan wniosek można złożyć w ciągu kilku minut, a jego analiza to zazwyczaj kwestia kilkunastu minut, jeżeli wniosek zostanie złożony w godzinach pracy firmy: każdego dnia tygodnia w godzinach 09:00-19:00. Wnioskowanie o pożyczkę w innych godzinach jest możliwe, ale decyzja nie pojawi się wcześniej niż dopiero kolejnego dnia. Oprócz tego, wpływ na czas przyznania pożyczki będą miały:

  • Sposób weryfikacji tożsamości – w MoneyMan można potwierdzić swoją tożsamość za pomocą przelewu weryfikacyjnego w wysokości 1 grosza lub za pomocą aplikacji Instantor, która wymaga zalogowania się loginem i hasłem do bankowości elektronicznej. Dzięki temu będzie mogła porównać dane właściciela rachunku z danymi widniejącymi we wniosku.
  • Liczba kont bankowych posiadanych przez MoneyMan – aby przyspieszyć zaksięgowanie przelewu weryfikacyjnego oraz wypłatę pożyczki, należy, jeśli jest to możliwe, dokonać przelewu weryfikacyjnego na konto MoneyMan, które znajduje się w tym samym banku, co konto pożyczkobiorcy. Taki przelew będzie traktowany jako wewnętrzny, a więc zaksięgowany prawie natychmiast. Z podanych przez MoneyMan informacji wynika, iż posiada konto wyłącznie w banku BZ WBK, więc premiowani będą klienci tego banku, również jeśli chodzi o wypłatę pieniędzy. Można jednak skorzystać z platformy oferującej ekspresowe przelewy zPay.

Klienci, którzy posiadają rachunek w banku innym niż BZ WBK i nie chcą korzystać z platformy zPay, będą musieli liczyć się z tym, że procedura pożyczkowa się wydłuży, a godziny otrzymania przelewu z pożyczką będą zależały od godzin księgowania wpływów w banku.

Zarówno przelew weryfikacyjny, jak i wypłata pożyczki muszą przejść przez następującą procedurę: sesję wychodzącą (zwykle około 8:00, 12:00 oaz 14:00-15:00), sesję rozrachunkową Krajowej Izby Rozliczeniowej (codziennie w godzinach:  8:00, 12:00 oaz 14:00-15:00) oraz sesję przychodzącą (w zależności od banku w okolicach:  11:00, 15:00 i 17:30). Jeśli wypłata pożyczki zostanie zlecona rano, pożyczkobiorca odbierze pieniądze po kilku godzinach. Późniejsza wysyłka spowoduje, że pieniądze znajdą się na koncie dopiero następnego dnia.

Jak wziąć pożyczkę w MoneyMan?

Procedura pożyczkowa w MoneyMan zawiera się w kilku prostych krokach:

  1. Ustalenie kwoty pożyczki. W tym kroku klient MoneyMan może skorzystać z intuicyjnego kalkulatora i przetestować wszystkie możliwe warianty pożyczki pod kątem kosztów całkowitych i możliwych okresów spłaty. Po ustawieniu najlepszych parametrów i zaznajomieniu się ze szczegółami pożyczki, wniosek będzie możliwy do wypełnienia do kliknięciu przycisku „weź pożyczkę”.
  2. Wypełnienie formularza rejestracyjnego i wniosku. Dla nowych klientów rejestracja w serwisie połączona jest z wnioskiem pożyczkowym i odbędzie się w czterech etapach. W pierwszym z nich należy podać dane kontaktowe oraz kod SMS wysłany przez MoneyMan. Kolejny etap dotyczy danych osobowych, etap trzeci – adresowych, a etap czwarty i ostatni – informacji dochodowych.
  3. Weryfikacja tożsamości. W tym celu należy wpłacić 1 grosz na konto MoneyMan lub skorzystać z aplikacji Instantor.
  4. Przyznanie pożyczki. O tym, czy pożyczka została przyznana wnioskodawca dowie się dzięki wysłanej przez MoneyMan wiadomości mailowej lub sms-owej.
  5. Wypłata pieniędzy. Pieniądze w MoneyMan wysyłane są od razu po zakończeniu procedury pożyczkowej.

Jakie informacje o pożyczkobiorcy będą weryfikowane?

MoneyMan z pewnością zweryfikuje historię kredytową osoby ubiegającej się o pożyczkę, jak również stan jego aktualnych zobowiązań i zadłużeń wobec innych pożyczkodawców i przedsiębiorców. Pobierze więc raporty z poniższych rejestrów:

  • BIK – Biuro Informacji Kredytowej;
  • Rejestr Dłużników ERIF;
  • BIG Infomonitor;
  • rejestr Związku Banków Polskich.

MoneyMan nie ustanawia jednak sztywnych ram – każda decyzja pożyczkowa podejmowana jest indywidualnie.

Co, jeśli nie spłacę pożyczki?

Niespłacona pożyczka w MoneyMan będzie poważnym obciążeniem dla pożyczkobiorcy i będzie kolejno powodować coraz poważniejsze w skutkach konsekwencje. Może to być kolejno:

  • poniesienie dodatkowych opłat wynikających z opóźnienia w spłacie w wysokości 14% kwoty pożyczki w skali roku;
  • konieczność spłaty całej pozostającej kwoty naraz w wyniku wypowiedzenia umowy przez MoneyMan;
  • próby polubownego rozwiązania sporu za pomocą monitów i wezwań do zapłaty;
  • wizyta windykatora w domu pożyczkobiorcy;
  • przejęcie prawa do należności przez prywatną firmę windykacyjną;
  • wszczęcie powództwa cywilnego przed sądem;
  • konieczność poniesienia opłat procesowych;
  • ściągnięcie należności przez komornika;
  • wpisanie do bazy BIG.

Opinie o pożyczkach chwilówkach w Money Man

Autor: Robi

Potwierdzam, że sprawdzają dane w BIK i nie ma co się ubiegać jeśli jest opinia negatywna!

19.01.2016
Autor: Elpo

Po złożeniu porannego wniosku. Pani bombardowała mnie telefonami w godzinach pracy, kiedy odebrałem, sfrustrowana zaczęła jątrzyć, że nie odbieram kiedy ona dzwoni. Jakiś żart. Pierwsza pożyczka spłacona w terminie, nie ma to jak tracić klientów. Żenada

26.02.2016
Autor: Kris44

Chyba w porzo. Lekko długi czas na przejście przez sprawdzanie mnie, ale finalnie dostałem pożyczę. Mam też swoje konto.
Widzę wszystkie dane. Na razie jestem zadowolony

19.03.2016

Z pożyczek Vivus skorzystało już kilka milionów osób w Polsce jak i za granicą. Jeśli jeszcze nie wziąłeś swojej pierwszej chwilówki – Vivus będzie chyba najlepszym rozwiązaniem.

Twój drugi portfel - Pierwsza darmowa pożyczka do 3000 zł. Jedna z najczęściej wybieranych pożyczek przez użytkowników naszego portalu. Ceniony szczególnie za bezproblemowość i szybkość.

Na nieprzewidziane wydatki Miloan przygotowało ofertę pożyczki do 1500 zł na 30 dni za darmo dla nowych klientów.

Filarum.pl to jedna z najbardziej rozpoznawanych firm na rynku. Wiarygodna i godna polecenia. Dla nowych klientów pierwsza pożyczka do 1000 zł za darmo.

Autor: KorwinMijke

Mało opinii, a szkoda bo firma działa dość szybko i sprawnie. Można porównać nawet do vivusa. Kto nie brał spokojnie może złożyć wniosek i na 90% dostanie pomimo złej historii kredytowej.

20.04.2016
Autor: alina

Z pierwszą pożyczką nie było problemów, zostało przyznana i spłacona przed czasem, z drugą już był problem, weryfikacja wstępna pozytywna, a potem tysiąc telefonów...i gdzie tu logika? Więcej tam nie pożyczę!

26.04.2016
Autor: zgaga

Do mnie pieniądze nie dotarły i czekam prawie 3 tygodnie na wyjaśnienie sprawy. Czas do dnia spłaty pożyczki ucieka, a pieniędzy jak nie było, tak nie ma :)

22.05.2016
Autor: Marlena_Nioka

Nie mam żadnych zastrzeżeń. Wcześniej nie miałam doświadczenia z innymi chwilówkami. Jedynie posiadałam kredyt w "normalnym banku". Sytuacja spowodowała, że potrzebowałam tego typu usługi. Trafiłam do moneyman i wszystko ok.

28.05.2016
Autor: zgaga

Po miesiącu, kiedy przyszedł czas na spłatę pożyczki dzwonią do mnie z żądaniami spłaty pożyczki, KTÓREJ NIE OTRZYMAŁAM.

02.06.2016
Autor: wulkan

Kwotę "chwilówki" spłaciłam w terminie, ale jeszcze do dziś, tj. po ośmiu dniach nękają mnie upomnieniami za NIE SPŁACONĄ według nich pożyczkę-chwilówkę. Nie pomagają żadne wyjaśnienia i zapewnienia, że chwilówkę spłaciłam! Muszę wysłać im wyciąg bankowy na moją prawdomówność. To skandal! Jak można mieć taki bałagan? Jak można być takim ignorantem?! Zapewne tylko w MONEY Man!

20.07.2016
Autor: TakaJestem

Dziwią mnie te ostatnie negatywne opinie. Ja jestem zadowolona, z całej reszty, w których brałam to bezkonkurencyjna firma w Polsce. Poratowali mnie tyle razy, że KOSMOS. Polecam z czystym sercem!!!

26.07.2016
Autor: yorgi

Ja nie polecam tej chwilówki, zanim złożycie tam swój wniosek zastanówcie się komu dajecie swoje dane!, firma na świecie, nie mam zaufania do firmy "finansowej " o korzeniach rosyjskich!. Wejdźcie w zakładkę na dole na świecie i tam zobaczycie ten "świat". Zanim przekażecie swoje dane to
najpierw pomyślcie!

26.07.2016
Autor: nowy

Dlaczego karzą się logować przez ich stronę na swoje konto bankowe? To mnie dziwi.

12.08.2016
Autor: VIP

Pewnie po to by sprawdzić dane właściciela konta bankowego. Robi tak wiele firm. Zawsze możesz zmienić hasło po potwierdzeniu danych jeśli masz obawy.

16.08.2016
Autor: Farfocel

Ja akurat obecnie nie mam stałej pracy, a bez trudu otrzymałę pożyczkę na tysiąc złotych. W ciągu kilkunastu minut wszystko tam załatwiłem, więc Moneyman działa bez ŻADNEGO zarzutu. Każdy kto ma głowę - na pewno da sobie radę.

23.08.2016
Autor: Also

Próbowałem raz brać i niestety odmowa. Miałem przez krótki moment problem z BIK i chyba to zaważyło na decyzji. Jeśli macie słabą historię kredytową to raczej ciężko będzie dostać u nich pożyczkę.
Czy ktoś w ogóle dostał u nich darmową pożyczkę?

Jak wasze przejścia z tą firmą?

25.08.2016
Autor: Kamila

U mnie w BIK w jak najlepszym porządku więc i z przyznaniem chwilówki nie było żadnego problemu. Akceptacja w tym samym dniu i wypłata pieniędzy, do tego pierwsza darmowa.

02.09.2016
Autor: trochę zawiedziona

Jest kilka rzeczy na plus w tej firmie. Bardzo szybko podejmują decyzję, pieniądze też wypłacane są stosunkowo szybko, raczej nie ma problemu z otrzymaniem pożyczki, choć mój Bik też jest czysty. Niemniej moja ostatnia przygoda z Money Man jest mało miła. Skorzystałam z opcji ratalnej (jeżeli jest się stałym dobrym klientem, pojawia się taka opcja) 2 pierwsze raty wpłaciłam jeszcze przed terminem, z trzecią ratą niestety się spóźniłam. Było to spowodowane nagłym wyjazdem służbowym poza granice kraju. Niestety miałam bardzo ograniczony dostęp do interentu i telefonu. Stało się niestety tak, że rata przeterminowała się o 8 dni. Od razu po powrocie do domu skontaktowałam z się z Money Man, przeprosiłam za zwłokę i pointormowałam, że jeszcze dziś wykonam przelew oraz wyślę potwierdzenie. Niestety jak się okazało, umowa pożyczki została wypowiedziana a sprawa przekazana do kancelarii prawnej. Pani na infolinii olała mój problem totalnie, twierdząć, że trzeba było zapłacić w terminie. Owszem miala rację, to był mój błąd i też moja wina. Udało mi się skontaktować z kancelarią prawną, gdzie trafiła moja sprawa i tylko dzięki uprzejmości Pana Mecenasa udało mi się, wstrzymać całą procedurę. Niemniej musiałam wpłacić całą kwotę z góry choć do zapłacenia miałam jeszcze 2 raty. Troszkę się zawiodłam, bo współpracę wspominałam bardzo miło a tu nagle taka sytuacja. Rozumiem, gdybym spóźniła się ze spłatą miesiąc ale 8 dni i już taka sytuacja. Kiedyś kożystałam z filarum, też stało się tak, że nietety spóźniłam się kilka dni ze spłatą, ale zadzwoniłam na infolinię, przeprosiłam, Pan na infolinii był bardzo miły i pomocny i nie zostały nawet naliczone żadne dodatkowe koszty z tytułu odsetek.

05.09.2016
Autor: Klaudia K.

Jestem zadowolona z ich usług. Nie sądziłam, że tak szybko można dostać pieniądze. Wszystko załatwiłam online. Bardzo wygodnie i w 100% komfortowo dla klienta.

06.09.2016
Autor: monika

Niestety nie polecam, choć jeszcze do niedawna było inaczej. Skorzystałam z tej chwilówki dwa razy ponad pół roku temu i dziś chciałam ponownie. W tym samym momencie otrzymałam dwie wiadomości o przyznaniu pożyczki i o odrzuceniu. Konsultanktka na infolinii przyznała, że to dziwna sytuacja i zaleciała kontakt mailowy. Otrzymałam jedynie odpowiedź o następującej treści "Nie mamy obowiązku udzielania szczegółowych informacji dotyczących wewnętrznych zasad oceny wniosków" i tyle...Więcej nawet nie będę aplikować tam o pożyczkę, bo nie podoba mi się ich podejście do klienta. Dodam tylko, że BIK mam ok a wszystkie niewielkie zobowiązania zawsze spłacane w terminie.

13.09.2016
Autor: Alenka90

Polecam tą chwilówkę. Nie miałam problemów z uzyskaniem pieniędzy.

28.09.2016
Autor: Kitka

Wiadomo, że przy takich chwilówkach trzeba uważać ze spłatą terminową, brałam ostatnio własnie pierwszy raz spłaciłam w terminie i ok.

07.10.2016
Autor: Monia

Jestem zadowolona z tej chwilówki, pomogła mi w trudnej sytuacji, a oddałam tyle ile pożyczyłam.

10.10.2016
Autor: Imka

Dobrze wspominam z nimi "współpracę". Jeszcze dostałam punkty bonusowe za spłatę w terminie. Pożyczka godna polecenia.

12.10.2016
Autor: Ewa

Fajna chwilówka miałam mały problem ze spłatą ale Pani z infolinii mi pomogła rozwiązać sprawę.

13.10.2016
Autor: kasiaOl

Bardzo przystępna chwilówka, pierwsza darmowa potem oczywiście płatna ale nie są to jakieś kosmiczne odsetki.

16.10.2016
Autor: Karolina Jonos

Wiedzą jak podejść do klienta. Dostałam jeszcze punkty bonusowe za spłatę w terminie. Można liczyć na pomoc. Wystarczy skontaktować się z infolinią. Jak ktoś potrzebuje szybko gotówki, to tu na pewno pomogą.

17.10.2016
Autor: Aldona

Dużo pozytywnych opinii a więc i ja się dołączę, super chwilówka i tyle w temacie.

19.10.2016
Autor: Zuza

Niezrozumiała dla mnie jest polityka tej firmy. Pożyczkę otrzymałam bez problemu. Spłaciłam w terminie i otrzymałam kolejną.
Przyznawano mi punkty bonusowe i wyższe szczeble. Na maile dostawałam wiadomości, że cenią solidnych klientów i mają dla nich nowe oferty. Wszystko było dobrze do momentu, aż dostałam od nich 26 wiadomości na maila, że pożyczka niespłacona, minął termin, wpiszą mnie do rejestrów itd. - a do spłaty pożyczki było jeszcze 8 dni. Pani na infolinii poinformowała mnie,że mają jakiś błąd systemu i nie mam się martwić. Niestety od tego momentu chociaż byłam stałym i solidnym klientem miałam same odmowy , chociaż przysyłają mi stale oferty dla stałych klientów. Nie rozumiem o co w tym chodzi.

23.10.2016
Autor: Alan

Duży plus za szybkość przyznania pożyczki no i oczywiście za pierwszą darmową.

24.10.2016
Autor: Witek

Jestem mile zaskoczony tą chwilówką, szybkie przyznanie pieniędzy i wpłata na konto i dogodna spłata.

28.10.2016
Autor: Jasiek

Dobra opcja na szybką kasę i do tego bez żadnych prowizji i odsetek. Polecam

29.10.2016
Autor: EwaU

Co tu dużo pisać, polecam jak najbardziej, jedna z najlepszych chwilówek jakie do tej pory brałam.

30.10.2016
Autor: Elżbieta Ciszewska

Kto nigdy nie pożyczał w takich miejscach pieniędzy, powinien zapoznać się z ich ofertą. Jest naprawdę korzystna. Na infolinii można wszystkiego się dowiedzieć.

02.11.2016
Autor: Jola Berg

Dobrze że powstają takie nowe firmy, fajna oferta warta skorzystania.

07.11.2016
Autor: Robert

Ciekawa propozycja pożyczkowa, ratalna też w ok, warto wziąć.

11.11.2016
Autor: Wiktoria

Co tu dużo pisać jak dają za darmo to tylko polecić mogę.

15.11.2016
Autor: irka

Pierwszą pożyczkę dostałam bez problemu i spłaciłam przed terminem, przy drugiej była odmowa zupełnie nie wiem dlaczego, nie posiadam negatywnych wpisów w bik krd, nawet posiadam pozytywne wpisy. W innych bazach wszystkie zobowiązania reguluje terminowo, nawet przed terminem, a tu odmowa tuż przy 2 pożyczce. JAK DLA MNIE TRAGEDIA i to dla klienta który dostał 1 pożyczke spłacił przed terminem.

17.11.2016
Autor: Kina89000

Miałam chwilowe problemy ze spłatą, ale Pani na infolinii przedstawiła mi korzystne rozwiązanie. Widać, że znają się na swojej pracy i nie są firmą krzakiem.

25.11.2016
Autor: Adam

NIE POLECAM ! Na rozpatrzenie w kiosku czekałem tydzień czasu gdzie wniosek i tak został rozpatrzony negatywnie ( pomimo że nie posiadam żadnych zaległości i posaiadam stały dochod)

25.11.2016
Autor: Wanda

Ciekawa propozycja pożyczkowa, skorzystam na święta potem oddam po i to tyle samo co wzięłam.

27.11.2016
Autor: Milczyk

U mnie wszystko przebiegło pomyślnie. Wniosek rozpatrzony błyskawicznie.

28.11.2016
Autor: Kela6567

Fajnie, że obsługa na infolinii jest miła i kompetentna. Wszystko tłumaczą od A do Z. Podoba mi się to.

02.12.2016
Autor: Mariola

Pożyczka wzięta, oczywiście przyznana w ten sam dzień. W przyszłości wezmą ją pod uwagę.

04.12.2016
Autor: Kinga za

Bez dwóch zdań to bardzo opłacalna pozyczka bo i jest za darmo.

26.12.2016
Autor: Suska

Opinię mogę wystawić dobrą, chwilówka fajna bez żadnych kosztów to chyba najważniejsze.

02.01.2017
Autor: Nie polecam

Zdecydowanie nie polecam tej firmy. Owszem pożyczkę otrzymałam bez problemu ale potem było znacznie gorzej. Pożyczkę spłaciłam kilka dni przed terminem ale księgowość nie odnotowała wpłaty i miała problem z odnalezieniem mojego przelewu pomimo tego, że przesłałam potwierdzenie wpłaty w formacie pdf. Zgłosiłam sprawę obsłudze klienta, wyjaśnienie trwało ponad tydzień, nikomu się nie śpieszyło a w tym czasie ciągle dostawałam sms-y i maile o braku spłaty. Ile w dobie komputeryzacji może trwać odnalezienie przelewu? Nie polecam.

10.01.2017
Autor: Jarosław

Przekonuję w tej chwilówce na pewno brak kosztów, i szybka wypłata pieniędzy na konto, w przyszłości będę miał tą chwilówkę na uwadze.

14.01.2017
Autor: Mario

Szybka i uważam że bezkonkurencyjna pożyczka w tej chwili na rynku, zupełnie darmowa.

25.01.2017
Autor: Kamila Król

Bardzo opłacalna chwilówka, lider w śród chwilówek! Często pożyczam tu pieniądze i zawsze jest wszystko konkretnie i szybko. Spełniają to czego klient oczekuje.

31.01.2017
Autor: Jarosław Kozik

Zero kosztów,bardzo dobre warunki dla osób chcących pożyczyć pieniądze. Firma spełnia wszystkie warunki jakie chciał by klient.

01.02.2017
Dodaj opinię

Uprzejmie informujemy, że komentarze zawierające wulgaryzmy lub niezgodne z zasadami języka polskiego nie będą publikowane w naszym serwisie.