Provident – Opinie Klientów

Ocena klientów: 2.9
Ilość ocen: 427

NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE

Okres spłaty

5 miesięcy

Czas wypłaty

15 minut

Maks. pierwsza pożyczka

500 - 4 000 zł

Pierwsza pożyczka gratis

Nie

CO CHWALĄ KLIENCI

pożyczka ratalna za darmo
RRSO 0%
od 18 do 80 lat
znana marka
WEŹ POŻYCZKĘ

WARUNKI POŻYCZKI

RRSO

79,59 %

Oprocentowanie

0 %

Prowizja

15,49%

Godziny pracy w sobotę

08:00-16:00

Sposób weryfikacji

telefoniczny

Metoda wypłaty

przelew/do domu

WYMAGANIA FIRMY

Wymagane konto bankowe

Nie

Wiek pożyczkobiorcy

18 - 80 lat

Telefon komórkowy

Nie

JAKIE BAZY SĄ SPRAWDZANE

EUCB

NIE

PWIP

NIE

CRIF

NIE

KBIK

NIE

CCC

NIE

Get Score

NIE

KBIG

NIE

Credit check

NIE

ERIF

NIE

KRD

NIE

ZBP

NIE

BIK

NIE

NIK

NIE

Informacje o Provident

Provident to jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek i swego rodzaju prekursor na polskim rynku pożyczek gotówkowych. Należy do międzynarodowej grupy finansowej International Personal Finance działającej na całym świecie i notowanej na Londyńskiej Giełdzie Papierów Wartościowych. Firma istnieje już ponad 20 lat, oferując równie zróżnicowaną ofertę.

W ofercie Provident znajdują się pozabankowe pożyczki ratalne dla klientów indywidualnych. Niestety nie są za to dostępne krótkoterminowe pożyczki-chwilówki – minimalny okres spłaty wynosi 3 miesiące. Marka prowadzi szeroko zakrojoną działalność prospołeczną – tworzy, m.in. akcję wolontariatu pracowniczego o nazwie „Tak! Pomagam”. Dodatkowym wyróżnikiem firmy jest możliwość otrzymania pożyczki w gotówce z dowozem do domu.

Aktualne promocje pożyczek i chwilówek

oferta-pozyczki-provident

Jakich pożyczek udziela Provident – tabela informacyjna

Provident dla swoich stałych i nowych klientów oferuje pożyczki na raty dostępne w różnych wariantach:

  • Pożyczka Samoobsługowa PRO – dostępna w całości online – od 300 zł do maksymalnie 20 tys. zł, z terminem spłaty od 3 do 48 miesięcy (w 3, 6, 12, 18, 24 lub 36 miesięcznych ratach).
  • Pożyczka na 48 miesięcy – w tym przypadku możemy wnioskować o kwotę pożyczki od 5 tys. zł do 20 tys. zł i z okresem kredytowania od 3 do 36 miesięcy.
  • TOP Pożyczka – to oferta pożyczki do domu o całkowitej kwocie pożyczki od 2 tys. zł do 15 tys. zł. Termin spłaty takiego finansowania wynosi dokładnie 24 miesiące. Oferta specjalna skierowana wyłącznie do nowych klientów.
  • Pożyczka Wynajmowana – dostępna od 500 zł do 4 tys. zł z konkretnym terminem spłaty, wynoszącym 5 miesięcy. To również propozycja pożyczki do domu lub opcjonalnie z przelewem na konto pożyczkodawcy.

Do wyboru mamy również dwie oferty z gotówką do ręki:

  • Pożyczka dopasowana z tygodniową lub miesięczną ratą. Oba produkty to oferty pożyczek z dostawą do domu klienta.

Tabela informacyjna dotycząca pożyczki samoobsługowej pro.

Przykładowa kwota
Okres
Miesięczna rata
1000 zł
3 miesiące
378 zł
2000 zł
6 miesięcy
383,30 zł
5000 zł
12 miesięcy
458,34 zł
5000 zł
24 miesiące
229,17 zł
5000 zł
36 miesięcy
180,56 zł
10 000 zł
18 miesięcy
638,89 zł
10 000 zł
24 miesiące
458,34 zł
10 000 zł
36 miesięcy
361,12 zł
15 000 zł
24 miesiące
687,50 zł
15 000 zł
36 miesięcy
541,67 zł
15 000 zł
48 miesięcy
443,44 zł
20 000 zł
48 miesięcy
591,25 zł

Darmowa pierwsza pożyczka w Provident – czy jest dostępna?

Niestety nie, choć do niedawna Provident oferował nowym klientom możliwość skorzystania z darmowej pożyczki ratalnej. Była to już oferta „5×0”, dostępna w kwotach od 500 do 2000 zł i rozłożona na 5 równych rat.

Jak wziąć pożyczkę w Provident?

Posłużmy się jednym z przykładów.

Wnioskując o pożyczkę dopasowaną z obsługą domową, sam formularz złożymy internetowo na stronie głównej firmy, w zakładce Pożyczka w domu. W tym samym miejscu możemy również starać się o pożyczkę samoobsługową albo wynajmowaną – co będzie równoznaczne z chęcią założenia konta w serwisie.

Na początku podobnie, jak w innych serwisach pozabankowych firm pożyczkowych musimy wypełnić krótki formularz z danymi osobowymi (imię i nazwisko, PESEL, numer i seria dowodu osobistego), adresowymi oraz dotyczącymi zatrudnienia. Jeśli nasz wniosek zostanie zaakceptowany, to skontaktuje się z nami biuro Provident i ustali termin wizyty. Na nasz e-mail zostaną też przesłane szczegóły oferty pożyczkowej.

Pożyczka samoobsługowa oraz pożyczka wynajmowana są dostępne całkowicie online.

  • Ustal kwotę pożyczki. Kwotę i okres spłaty możesz ustawić na stronie głównej (przy kalkulatorze). Zapoznasz się tam także z kosztami, RRSO oraz wysokością raty. Po kliknięciu przycisku „Złóż wniosek”, przejdziesz do formularza rejestracyjnego.
  • Wypełnij formularz rejestracyjny z wnioskiem. Na początek załóż konto w serwisie, które jest niezbędne, by w ogóle zaciągnąć pożyczkę (dla ułatwienia jego założenie połączone jest z wnioskiem).Podaj najważniejsze dane: imię i nazwisko, PESEL i numer dowodu osobistego, stan cywilny, liczbę osób na utrzymaniu, posiadanie własnego samochodu, status zatrudnienia, nazwę pracodawcy, staż pracy, adres e-mail i numer telefonu komórkowego. W dalszych krokach zostaniesz poproszony o podanie danych adresowych i bankowych.
  • Oczekuj na decyzję o przyznaniu pożyczki. Po kilkunastu minutach Provident przedstawi swoją ofertę – ostateczna kwota pożyczki czasem może się różnić od wnioskowanej (wszystko zależy od Twojej zdolności kredytowej).
  • Zweryfikuj tożsamość i potwierdź umowę pożyczki. Dane potwierdzisz za pomocą przelewu weryfikacyjnego w wysokości 1 zł (po czym zostanie ona zwrócona na Twoje konto bankowe).

Po wszystkim Provident zleci wypłatę pieniędzy albo na rachunek, albo z dostawą do ręki.

Inną możliwością zaciągnięcia pożyczki, jest kontakt telefoniczny. Dzwoniąc na infolinię: 600 200 200 również możemy starać się o dodatkowe środki i umówić się na wizytę z doradcą firmy.

Wymagania do otrzymania pożyczki

O pożyczkę ratalną możemy się ubiegać, gdy spełnimy poniższe warunki. Są one standardowe, jak w przypadku każdej innej firmy pozabankowej.

  • pełnoletność;
  • obywatelstwo polskie,
  • ważny dowód osobisty,
  • stałe zamieszkanie i zameldowanie w Polsce,
  • źródło regularnego dochodu,
  • dobra historia kredytowa,
  • ew. konto bankowe (jeśli zdecydujesz się na finansowanie w ramach pożyczki internetowej),
  • telefon komórkowy z polskim numerem oraz adres e-mail.

Jak przebiega weryfikacja tożsamości?

Sama weryfikacja tożsamości w Provident odbywa się za pomocą przelewu weryfikacyjnego w wysokości 1 zł (dotyczy to, np. pożyczki samoobsługowej pro). Na szczęście, nie musimy czekać na księgowanie wpłaty – trwa to czasem do kolejnego dnia roboczego. Provident korzysta z błyskawicznych transakcji BlueCash, dzięki którym pomijane są sesje rozliczeniowe w bankach i KIR. Usprawnienie to dotyczy zarówno przelewów weryfikacyjnych, jak i samej wypłaty pożyczki online.

Usługa BlueCash działa w następujących bankach: PKO BP, Alior Bank, Bank Ochrony Środowiska, Bank Nowy BFG, mBank, Santander Bank, Bank Millennium, Credit Agricole, ING Bank Śląski, BNP Paribas, Getin Bank, Bank Polska Kasa Opieki, Bank Pocztowy, Nest Bank oraz banki spółdzielcze.

Jeśli więc posiadasz konto w którymś z wymienionych banków, cały proces udzielenia pożyczki przebiegnie błyskawicznie.

Jakie bazy sprawdza firma?

Pozytywna weryfikacja w bazach dłużników jest warunkiem udzielenia pożyczki. W tym celu Provident prześledzi historię naszych spłat poprzednich kredytów i pożyczek oraz zweryfikuje poziom aktualnego zadłużenia.

Do jakich rejestrów zajrzy?

Dodatkowo podczas składania wniosku możemy dobrowolnie wyrazić zgodę na sprawdzenie informacji o nas w rejestrze Forum Wiarygodnej Wymiany Informacji.

Kiedy dostanę pieniądze w Provident?

Czas otrzymania pieniędzy zależy głównie od rodzaju wybranej pożyczki. Te związane z wizytą pracownika firmy (czyli np. TOP Pożyczka i pożyczka wynajmowana) w domu pożyczkobiorcy, będą zależeć od dostępności pracowników w danej miejscowości. Może więc to zająć nawet około 24 godziny. Potwierdzenie tożsamości, podpisanie umowy pożyczki oraz wypłata gotówki odbędzie się jeszcze tego samego dnia.

Natomiast jeśli to dotyczy pożyczki oferowanej przez internet (np. w ramach pożyczki samoobsługowej), to czas oczkiwania nie różni się zbytnio od tego, jaki spotkamy u innych pożyczkodawców. Zazwyczaj pieniądze otrzymamy tego samego dnia, co złożyliśmy wniosek lub na kolejny dzień roboczy.

Korzystając z usług finansowych Provident pamiętajmy, by wnioski wysyłać w godzinach pracy biura – od poniedziałku do piątku od 8:00 do 21:00 oraz w soboty i niedziele od 09:00 do 17:00.

Jakie są koszty pożyczki w Provident?

Spójrzmy, jak przedstawia się całkowity koszt pożyczki w zależności od wybranej oferty.

Reprezentatywny przykład dla pożyczki dopasowanej z tygodniową ratą w gotówce:
Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania (RRSO) wynosi 172,72% całkowita kwota kredytu (bez kredytowanych kosztów): 3 600 zł, całkowita kwota do zapłaty: 6135,89 zł, oprocentowanie stałe: 11,50 %, całkowity koszt kredytu: 2535,89 zł (w tym: prowizja: 1051,17 zł, opłata przygotowawcza: 40 zł, opłata za elastyczny plan spłat: 1051,18 zł, odsetki: 393,54 zł), 59-tygodniowych rat równych w wysokości 102,27 zł, ostatnia 60 tygodniowa rata w wysokości 101,96 zł. Kalkulacja została dokonana na dzień 02.02.2022 r.

Reprezentatywny przykład dla pożyczki dopasowanej miesięcznej w gotówce/na Konto:
Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania (RRSO): 168,33% całkowita kwota kredytu (bez kredytowanych kosztów): 3 300 zł, całkowita kwota do zapłaty: 5411,85 zł, oprocentowanie stałe: 11,50 %, całkowity koszt kredytu: 2111,85 zł (w tym: prowizja: 887,33 zł, opłata przygotowawcza: 40 zł, opłata za elastyczny plan spłat: 887,34 zł, odsetki: 297,18 zł), 11-miesięcznych rat równych w wysokości 450,99 zł, ostatnia 12 miesięczna rata w wysokości 450,96 zł. Kalkulacja została dokonana na dzień 02.02.2022 r.

Reprezentatywny przykład dla pożyczki samoobsługowej:
Rzeczywista roczna stopa oprocentowania (RRSO): 9,73%, całkowita kwota kredytu (bez kredytowanych kosztów): 5000 zł, całkowita kwota do zapłaty: 5500 zł, oprocentowanie stałe: 0%, całkowity koszt kredytu: 500 zł (w tym: prowizja 230 zł, opłata przygotowawcza 40 zł, opłata za elastyczny plan spłat 230 zł, odsetki 0 zł), 23-miesięczne równe raty w wysokości 229,17 zł, ostatnia (24.) miesięczna rata w wysokości 229,09 zł. Kalkulacja została dokonana na dzień 26.01.2022 r.

Czy mogę wcześniej spłacić pożyczkę w Provident?

Tak. Sama spłata pożyczki może nastąpić szybciej, niż wskazuje na to jej harmonogram spłaty. Gwarantują nam to zapisy ustawy o kredycie konsumenckim. Jeśli więc zechcemy uregulować cześć lub całość zadłużenia, skorzystajmy z zakładki Kontakt widocznej na stronie provident.pl i wyślijmy wiadomość z taką informacją.

Przesunięcie terminu spłaty raty

Pożyczkodawca umożliwia dodatkowo przesunięcie terminu spłaty raty w ramach pakietu Elastyczny Plan Spłat. Jednak, aby ubiegać się o zmianę terminu pożyczki Provident, musimy spełnić następujące warunki:

  • na Twoim koncie muszą być odnotowane min. 3 wpłaty rat,
  • nie przesuwałeś terminu spłaty raty w poprzednim miesiącu,
  • Twoje zaległości w spłacie nie przekraczają 150% wysokości jednej raty miesięcznej,
  • zgłosiłeś prośbę o zmianę terminu spłaty pożyczki min. 3 dni przed dniem spłaty wynikającym z harmonogramu.

Brak spłaty zobowiązania i jego konsekwencje

W przypadku kłopotów z uregulowaniem zobowiązania, najlepiej skontaktujmy się z działem windykacyjnym lub doradcą klienta, z którym ustalimy nowy plan rat. W przeciwnym razie, gdy zapomnimy o spłacie pożyczki, firma może wystosować wobec nas nie tylko dodatkowe opłaty, ale i kroki prawne.

  • odsetki karne w wysokości 14% w skali roku liczone każdego dnia po terminie,
  • monity i ponaglenia w formach: telefonicznej, SMS-owej, listownej i mailowej,
  • ew. działanie firmy windykacyjnej, co wiąże się z częstymi wizytami windykator,
  • w ostateczności – skierowanie sprawy do sądu i obciążenie kosztami postępowania – czego efektem może być egzekucja komornicza na podstawie wyroku sądu,
  • wpis do rejestru dłużników.

Nasza opinia o Provident

Pożyczkodawca proponuje bardzo przemyślaną ofertę, która trafia w zróżnicowane potrzeby klientów. Pod marką dostarczane są zarówno klasyczne pożyczki na raty online z przelewem na rachunek bankowy, ale również pożyczki do ręki, które możemy otrzymać z dostawą do domu. Firmę wyróżnia wysoka maksymalna kwota pożyczki (aż 20 000 złotych! ) oraz możliwość przesunięcia terminu spłaty.

Minusem jest za to wycofanie oferty darmowej chwilówki dla nowych klientów. Martwią nas również pojawiające się opinie, że Provident nie stosuje natychmiastowych przelewów Elixir.

Kontakt z Provident

Provident oferuje kilka form kontaktu. W pierwszej kolejności klient może skorzystać z numerów telefonów infolinii:

  • 600 200 200 lub 801 707 990 – dotyczy oferty pożyczki w domu. Biuro obsługi klienta czynne jest od poniedziałku do piątku w godzinach 07:00-21:00 oraz w soboty i niedziele w godzinach 09:00-17:00;
  • 600 400 101 – dotyczy oferty pożyczki przez internet. BOK czynny jest od poniedziałku do piątku w godzinach 08:00-21:00 oraz w soboty i niedziele w godzinach 09:00-17:00;
  • 600 400 150 – dla pytań i wniosków związanych z przetwarzaniem danych osobowych i reklamacją.

Możemy też zamówić rozmowę z konsultantem lub samodzielnie skontaktować się z Provident za pomocą adresów e-mail: bok@provident.pl (dla pożyczki w domu) oraz direct@provident.pl (dla pożyczki internetowej).

Dokładna nazwa firmy: Provident Polska S.A.
Dane firmy: ul. Inflancka 4A, Warszawa
E-mail: bok@provident.pl
WWW: www.provident.pl
Telefon kontaktowy: 600 200 200
Godziny pracy: Pon – Pt 7:00 – 21:00
Sb. – Nd. 9:00-21:00
NIP: 525-15-71-292
REGON: 11994880
KRS: 9389

Kapitał zakładowy: 142 900 000 zł.

Provident mapa dojazdu
2.9/5 - (427 votes)
Komentarze
DODAJ KOMENTARZ DO ARTYKUŁU:

  • O
    Ona87
    22.06.2018, 18:24

    Znam jedna osobe ktora pracuje w tej firmie Provident. Namawia rodzine , znajomych na wziecie pożyczki np.3000 i spalcic ją w ciagu 30 dni bez odsetek. Liczy sie ilość podpisanych umów i oczywiscie prowizja.

  • m
    martusia
    23.06.2018, 10:44

    moja opinia o providencie jest niestety negatywna ponieważ nie można z nimi się dogadać polubownie gdy mam się problem ze spłata danego długu i gdy przysługują osobie prawa do rozbicia na raty z ich strony jest cisza a później dokładają komorników i sady zamiast odpowiedzieć na prośby o rozłożeniu na raty dany dług

  • D
    Dormen
    23.07.2018, 09:04

    Szybko. Sprawnie. Solidnie. I do reki!

  • S
    Stefan333
    05.08.2018, 11:18

    Ludzie zanim weźmiecie pożyczkę w providencie zastanówcie się nie 3 a 33 razy. Kasa owszem łatwo dostępna akurat w tej firmie ALE gdy przychodzą jakieś kłopoty ze spłatą cóż ano co mogą oddać sprawę do komornika, sprzedać dług czy wnieść sprawę do sądu. Czy nie lepiej pożyczyć od rodziny nawet się upokorzyć by mieć na spłatę pożyczki niż pożyczać kolejne pieniądze i wpaść w spiralę długów bo u nich tak jest iż namawiają na kolejne pożyczki byle tylko więcej się zapożyczyć. Lepiej jest dziadować o chlebie i wodzie niż pożyczać i pożyczać...

  • O
    Oszukana
    28.09.2018, 05:17

    Na mnie już ktoś wziął nawet 2 pożyczki wystarczy że śpisz się dane z dowodu osobistego gdzie wszędzie trzeba pokazywać przyszło mi do zapłaty prawie 10000

  • M
    Maria
    15.10.2018, 09:49

    Bardzo jestem rozczarowana osoba odbierajaca pieniadze odemnie nigdy nie jest słowna przychodzi jak chce albo zapomina ze ma przyjsc zatrudniacie ludzi niekompetetnych

  • J
    Joanna
    15.10.2018, 13:49

    Pożyczka na start. Skorzystalam z tej oferty. Wszystko w porządku, pieniążki otrzymalam po paru godzinach od zlozenia wniosku. W ofercie tej nie ma możliwości dokonywania przelewow, konsultanci przyjeżdżają po kolejne raty osobiście. I tu wlasnie jeden minus, gdyz notorycznie spozniaja sie z "wizyta". Musialam dzwonic co miesiąc i przypominac że mam do zaplacenia kolejna rate.

  • X
    Xyz
    06.12.2018, 20:42

    Nie polecam. Dokonałem wplaty ekspresowej dwa dni wcześniej. Pieniądze otrzymali od razu. Po 2 tygodniach dowiaduje sie, że mam odsetki za opoźnienie splaty raty o jeden dzień. Reklamacja złożona z dowodami, lecz nie uwzgledniona. Nie polecam!!!!!!

  • K
    Kasia
    08.12.2018, 15:40

    Ja od 7lat nie mam splaconego providenta i nie mam klopotow

  • J
    Jolka
    14.12.2018, 11:56

    Mam pytanie. Czy Jak biorę pożyczkę provident samoobsługową przez internet to umowa przyjdzie na drogą elektroniczną czy przez pocztę ?

  • b
    bobo
    17.12.2018, 08:41

    Udzielą Ci dyskretnie pożyczkę,a potem przyjedzie ktoś z kontroli i rozwali Twoje życie, bo jego dyskrecja nie obowiązuje.Zwracać trzeba uwagę na wysokość rat bo potrafią przerobić umowę szczególnie koniec kwartału,półrocze bo wtedy władza ma premie.Dziś trudno to kontrolować bo kto to sprawdzi w telefonie ale o to chodzi.wiem co piszę,pracowałem tam.

  • N
    Nysia
    22.12.2018, 08:32

    Nie dość że ludzie którzy przychodzą po pieniądze są bardzo nie mili i są w stanie pod blokiem krzyczeć do sąsiada czy mamy pieniądze to jest chore. Zgłoszone było i już nikt nie przychodził, nie dzwonil, więc dzwonił tam mój partner to od razu chcieli cała kwotę. Nie było go na to stać z przyczyn losowych, dzwonili do niego starał się dogadać o rozłożenie na raty nie i koniec całość. Teraz po pewnym czasie przyszedł list od komornika że ma 7 dni na wykazanie swojego dochodu oraz ile płaci za mieszkanie i takie tam, nie minęło nawet 7 dni a komornik zablokował mu środki na koncie zostawiając 1500 zł gdzie za samo mieszkanie mamy 1000 i 3 miesięczne dziecko, rozmawiając z komornikiem dowiedzieliśmy się że wierzyciel (provident Polaka) może rozłożyć nam to na raty wtedy komornik mając taka zgodę na mailu wysyła wiadomość do banku i oni odblokuja przynajmniej połowę zabranej kwoty. Ale oczywiście telefon do wierzyciela nic nie dał ponieważ Pani która że mną rozmawiała powiedziała że ja to nie obchodzi że są święta i że mamy małe dziecko i mógł mój partner do takiej sytuacji nie doprowadzić to bysmy się nie musieli martwić co dziecku damy do jedzenia, powiedziała że nie wyraża zgody na płatność chociażby w 2 ratach i że to nasz problem. To nie jest taka super firma jak się mówi po prostu ludzie bez serca. I chciałabym aby ta Pani która to wszystko powiedziała przeszła przez to wszystko co my a na sam koniec została z 1500 zł, rachunkami i małym dzieckiem. Pozdrawiam i z całego serca nie polecam tej firmy.

  • G
    Gosia
    13.01.2019, 13:43

    Brałam prowidenta juz nie raz ja placilam raty co tydzien i jesli nie mialam na rate to nie placilam lub placilam chociaz 10zl i bylo ok nie mialam zednych problemow ze nie mam na rate

  • W
    Wkurzona
    14.01.2019, 11:26

    Najgorsza firma. Stały klient który spłacał nieraz przed czasem. Przy pożyczce pożyczonej pierwsza rata 50 zł, jeśli jest problem nie poczekają dzień, dwa, już muszą. Stałego klienta! Odradzam

  • a
    annanke
    16.01.2019, 16:25

    Jak oglądam tę kłamliwą reklamę firmy Provident " weź pożyczkę 2000 zł i spłacisz tylko 2400 to mi się przysłowiowy nóż w kieszeni otwiera. Pożyczam w tej firmie od dość dawna. I zawsze, ale to zawsze spłacam co najmniej dwa razy tyle ile pożyczyłam. Właśnie pożyczyłam nie dawno 2000 zł i muszę spłacić ponad 4600. Jedno jest tylko prawdą, że pieniądze masz zaraz, bez zbędnych ceregieli. To jedyny plus tej firmy. Przypuszczam , że reklama dotyczy wyłącznie nowych klientów , starzy , na których firma zarobiła już krocie mogą tylko pożyczać na starych zasadach.

  • B
    Bolesna prawda
    22.01.2019, 17:27

    Witam. Moja mama na chwilę obecną ma do spłaty w tej pseudo firmie ponad 6 tysięcy złotych. Kilka miesięcy temu miała dwie pożyczki, tej jednej było tylko 603 złote, to doradca powiedział, że weźmie pani następną żeby tą zamknąć. Mama jej oczywiście posłuchała i wzięła 2 tysiące, do ręki dostała 1300. Co z tego że tamta została spłacona , jak teraz do spłaty ma 3600. Tak oni robią. Dzisiaj przyszedł list, że zaległość na dzień 8 stycznia zadłużenie wynosi 1504 złote, mimo, że co miesiąc mama płaci 700 złotych. I wciąż jest nękana jak nie telefonami to listami. A co do telefonu to oni są cwani, bo jak dzwonią z jednego numeru kilka razy i ktoś nie odbiera to potem dzwonią z innego. Zdecydowanie nie polecam. Odradzam

  • K
    Kit Wciskacz
    11.02.2019, 03:00

    Na umowie o pożyczkę jest nr konta, na który można dokonywać wpłat bez wizyt Doradcy. Nie trzeba się nikogo pytać, wystarczy wpłacać i zgłosić do firmy że się nie chce mieć wizyt. Dla nowych klientów pożyczka za 0 zł kosztów, na 4 miesiące. Stałych klientów nie tylko Provident ale w każdej firmie sprzedażowej i bankach się doi ile wlezie bez żadnych zniżek - życie.

  • A
    AgnieszkaG.
    20.02.2019, 13:44

    Opinie w Internecie są różne i piszą je różni ludzie. Ja mam już czwartą pożyczkę w Providencie, spłacam na czas, przestrzegam warunków umowy i to samo spotyka mnie ze strony firmy. Nie mogę złego słowa powiedzieć - polecam.

  • T
    Tamara
    20.02.2019, 13:47

    Mam neutralne doświadczenia związane z pożyczaniem w firmie Provident. Na plus - szybko działają, trzymają sie umowy, ale na minus - to kosztowne pożyczki.

  • N
    Nomad
    22.02.2019, 11:12

    Nie moge powiedziec nic na temat splaty tudzież kosztow pozyczki. Niemniej jednak dla mnie firma jest malo wiarygodna. Dlaczego - o tym ponizej. Wchodząc na strone provident, moim oczom ukazal sie kalkulator, ktory wyliczal koszta pozyczki w przypadku jakiejs tam podjętej kwoty. Mowie sobie - ok, jesli wezmę tyle a do splaty wg. Kalkulatora bedzie 2 tys wiecej (przy kwocie 10000) i rata 307zl, to bardzo fajnie. Notabene pozyczka potrzebna mi byla na "wyczyszczenie" BIK z chwilowek, aby otrzymac konsolidacje bankową. Kontynuujac, wypelnilem wszystko tak jak nalezy, wykonalem przelew w celu weryfikacji konta i nagle dostalem oferte...2000zl do oddania 3300. Oczywiscie oferte odrzucilem, bo bez sensu to brac. Jestem osoba, ktora nigdy nie miala problemu ze splata jakiegokolwiek zobowiazania. Reasumujac - firma dla mnie jest nierzetelna z uwagi na to, iz oferują co innego, a na koniec wychodzi cos co zupelnie nie ma zadnego sensu. Byc moze chodzi im o to, aby ludzie poprostu brali i brali i zeruja na tych, ktorzy "na gwalt" potrzebuja gotowki. Drobna dygresja- co to w ogole ma byc, ze jakis doradca przyjezdza po raty? Ludzie oszaleliscie?! To bardziej przypomina haracz anizeli splate zobowiazania finansowego... nie polecam

  • T
    Tymian
    25.02.2019, 16:29

    To jest chore ze nowy klient przy kwocie 10000 oddaje 12000 zł groszami a stały klient za pożyczkę 10000 musi oddać ponad 20000. To raczej dla stałych klientów powinny być takie opcje żeby ich zatrzymać. Potrzebowałem pilnie dużej gotówki ale niestety jak nowy klient ma mieć lepiej to ja po prostu przejdę gdzie indziej, bo to bez sensu.

  • O
    Omad
    26.02.2019, 16:23

    Ostrzegam przed tą firmą. Termin spłaty np. 10 - pieniądze wysłane o 10 rano, na wieczór powinny być zaksięgowane. Następnego dnia dalej nie zaksięgowane, dzwonię na infolinię że dokonałem płatności, a oni mówią że naliczają odsetki, bo liczy się kiedy oni zaksięgują płatność, a nie kiedy klient wysłał. W efekcie naliczyli spóźnienie jednodniowe z raty 200 zł prawie 50 zł odsetek i dodali do BIK mimo zaksięgowania już nie wypisali. Popsujecie sobie historię, nie polecam!

  • G
    Gosia
    11.04.2019, 22:52

    Biorę w Provident od dłuższego czasu pożyczki i jestem zadowolona, przedstawicielke mam super! Żadnych problemów z tą firmą, Polecam

  • P
    PanCoKaseStracil
    13.04.2019, 01:30

    Z własnej autopsji odradzam każdemu z Was branie pożyczki w JAKIEJKOLWIEK firmie pożyczkowej, a tym bardziej PROVIDENT CIESZYN. Nie dość że żerują na ludziach którzy naprawdę potrzebują pieniędzy na palące potrzeby (np. na przeżycie), to procenty są na ogół bajońsko duże. Ponadto konsultanci nie przychodzą w umówionym terminie, to jeszcze w momencie przekazania pieniędzy często nie dają pokrzywdzonemu (czyt. "pożyczkobiorcy") jakiegokolwiek kwitu potwierdzającego wpłatę, przez co nie rejestrują transakcji, a tzw podpisy elektroniczne do służbowego tabletu lub smartfona nie zdają egzaminu, w przypadku gdy POKRZYWDZONY (czyt. "pożyczkobiorca") to osoba w podeszłym wieku i na dodatek posiadająca wątpliwe zdrowie fizyczne. Ja wprawdzie jestem młodym człowiekiem bo mam niecałe 30 lat, ale bliski mi członek rodziny przez karygodne błędy PROVIDENT CIESZYN teraz boi się otwierać drzwi lub podnosić smartfona, gdy przychodzi sms lub telefon, a jak ktoś puka do drzwi to ja zwykle je otwieram. Będąc samemu pod ścianą byłem zmuszony wziąć kredyt u nich, i chociaż jakimś nadnaturalnym sposobem udało mi się spłacić pożyczkę, to zostało to okupione nerwami i bezsilnością. Do tej pory pamiętam częste telefony że np. nie spłacam raty albo kiedyś nawet miałem taką oto historię będącą dowodem na to że ta agencja lichwiarska ma niezły bałagan. Otóż po spłaceniu pierwszej pożyczki 4-krotnie dzwoniono do mnie z gratulacjami za spłatę 50% pożyczki (myślę sobie "jaka połowa jakiej pożyczki???") i próbowano wcisnąć mi nową ATRAKCYJNĄ ofertę (jeśli oni mają atrakcyjne oferty, to ja jestem Arnold Schwarzenegger). Za pierwszym razem mówiłem, że to jakaś pomyłka z ich strony i tak też pomyślałem. Jednak po każdym następnym telefonie byłem pewny że piekło dopiero nastąpi i nie myliłem się. Wiadomości sms o wszczęciu procesu windykacji i wpisu do KRD były na porządku nie dziennym lecz godzinowym. Reasumując mój wpis, pragnę jeszcze raz apelować o rozwagę i nie braź kredytu w Providencie. Lepiej klepać tzw. biedę lub nie mieć czegoś o czym się marzy i w ten sposób żyć w spokoju, niż trząść się ze strachu.

  • U
    Ukr
    24.04.2019, 08:22

    Nie polecam bo nie mogę się z nimi dogadać. Przelewy idą bardzo długo.

  • K
    Krysia
    01.08.2019, 08:35

    moja 3 pożyczka w provident znowu była na tą samą kwotę.. nic więcej nie chcą mi pożyczyć. to była u nich ostatnia moja pożyczka. z tego co się orientowałam w innych firmach chcą dać mi więcej.

  • A
    Aga
    28.09.2019, 14:51

    Pożyczka udzielona szybko i sprawnie, ale to koniec dobrych wieści. Księgowanie wpłaty trwa do 2 dni ROBOCZYCH, więc nawet przy terminowej wpłacie spóźnienie wynosi 2 dni. Jeśli spłata przypada w sobotę lub w niedzielę, to trzeba zapłacić w środę, żeby do piątku firma to zdążyła zaksięgować, inaczej masz spóźnienie i odsetki. Nie ma szybkich płatności - bank firmy Provident NIE akceptuje natychmiastowych przelewów ELIXIR, a link do szybkich płatności firma CZASAMI wysyła na komórkę. Jeśli nie boisz się płacić przez komórkę i zapłacisz, to twoja wpłata z soboty lub niedzieli i tak będzie zaksięgowana dopiero we wtorek! Konieczność wpłaty wcześniejszej o kilka dni NIE jest podana w umowie! ISTNY KOSZMAR!!!!!!!

  • S
    Skiba
    19.10.2019, 15:36

    Na stronie Providenta mówią o możliwości przesunięcia raty lub ze można się co do rat dogadać. Gowno prawda. Przed chwila płaciłem ratę i o 20 zł kobieta się klucila. Tym bardziej ze zawsze na czas płaciłem i to w całości. Nie polecam. Nigdy więcej pożyczek u nich.

  • M
    Młoda
    27.01.2020, 18:51

    Firma przereklamowana. Zbiera dane osobowe, wszystkie informacje o kliencie i żadnej pożyczki nie oferuje, bo jak to piszą w tej chwili nie mogą mi zaoferować żadnej pożyczki. Nie figuruję w żadnych bazach dłużników, mam stały dochód, konto w banku na siebie, zweryfikowane przez Provident i pożyczki nie dostałam. A moje dane i informacje będą przetwarzać i dawać każdemu, kto będzie chciał. Wstrętni i podli OSZUŚCI!!!!!! Nie dajcie się nabrać

  • i
    izabela
    04.03.2020, 14:58

    Najgorsza firma z jaką miałam do czynienia. Nikt nigdzie nie może mnie poinformować o wysokości kredytu jaką ma do spłaty mój ojciec, który nie żyje już rok, a ja chcąc być uczciwa spłacam ten kredyt, mimo że wysłałam dokumenty o nabyciu spadku jakaś paranoja nie mam już sił, to już rok jak próbuje się coś dowiedzieć wszędzie mnie zbywają mówiąc że nie mogą mi udzielić informacji...